IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната нараства най-бързо за последните 6 месеца

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit за еврозоната достига ниво от 51,6 пункта през февруари

13:37 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната се ускорява с най-бързи темпове за последните шест месеца през февруари. Секторът на услугите предоставя основната упора за бизнес активността, тъй като промишлеността продължава да се сблъсква с различни предизвикателства, включително коронавирусната епидемия, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit за еврозоната достига ниво от 51,6 пункта през февруари, оставайки над линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. За сектора на промишлеността показателят отчита 49,1 пункта, надвишавайки очакванията на анализаторите за ниво от 47,9 пункта. PMI за сектора на услугите достига ниво от 52,8 пункта. eu eu

Във Франция промишлеността се свива с повече от окачваното, като общият индекс на мениджърите по поръчките PMI отчита 49,7 пункта. Добри новини обаче предоставя секторът на услугите, където PMI нараства до 52,6 пункта и извежда обшия индекс до ниво от 51,1 пункта.

Активността в германската промишленост също започва да се подобрява. Промишленият PMI на Германия се повишава до 47,8 пункта през февруари в сравнение с отчетените 45,3 пункта през януари. От друга страна PMI за сектора на услугите спада до 53,3 пункта в сравнение с регистрираните 54,2 пункта през януари. Общият PMI също отбелязва по-добри от очакваните резултати, отчитайки ниво от 51,1 пункта.

Данните от проучване на IHS Markit излизат ден, след като членът на Европейската централна банка Луис де Гиндос заяви, че сравнително силният пазар на труда на блока и свръх ниските лихвени проценти подкрепят икономическия растеж.

„Разширяването се дължи на устойчивостта в сектора на услугите“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit. „Но производството също показва окуражаващи признаци за изтегляне от спада, който измъчваше производителите повече от година“, добави той.

Според икономистите известно притеснение за еврозоната носи фактът, че новите бизнес начинания в сферата на услугите са нараснали по-бавно, отколкото през предходните два месеца. Това би могло да бъде свързано с влиянието на коронавируса върху пътуванията и туризма. В допълнение, редица производствени компании свидетелстват за прекъсвания във веригите си за доставки заради спирането на дейността в заводите в Китай.

„В еврозоната пълното непосредствено въздействие на заразата може все още да не е очевидно“, каза Уилямсън. „По-специално забавянето на доставките през февруари ще се отрази върху производство предимно през март“, добави той.

От друга страна промишлената активност в доскорошната членка на ЕС Великобритания бележи по-добри от очакваните резултати през февруари, което е доказателство за възстановяване след стагнация от четвъртото тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в страната достига ниво от 51,9 пункта в сравнение с очакваните 49,7 пункта. Показателят за сектора на услугите се понижава до 53,3 пункта в сравнение с отчетените през януари 53,9 пункта. Нивото на общия PMI за Великобритания остава непроменено в сравнение с януари при 53,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още