IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Германската икономика ще се свие с 6,6% през 2020 г.

Бизнесът очаква активността да се нормализира след повече от половин година

10:55 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика вероятно ще се свие с 6,6% през тази година вследствие на коронавирусната криза, преди да нарасне с 10,2% през 2021 г., информира Ройтерс, позовавайки се на последната прогноза на Института за икономически изследвания  Ifo, публикувана в четвъртък.

Бизнесът очаква операциите да се върнат към нормалното си темпо девет месеца след тежките блокади през второто тримесечие, заявиха от Ifo. При този сценарий икономиката ще се свие с 12,4% през второто тримесечие на тази година.

Наборът от последните проучвания показва, че най-голямата икономика в Европа бавно се възстановява, след като бизнес активността бе замразена в края на март с цел овладяване на  пандемията на коронавирус. Все пак най-новите данни подчертават безпрецедентното въздействие на рестрикциите върху икономиката.

При най-лошия сценарий, според който връщането към нормалното състояние ще отнеме 16 месеца, икономиката ще се свие с 9,3% през тази година и ще нарасне с 9,5% през следващата. Най-оптимистичният сценарий прогнозира възстановяване на активността след пет месеца, а икономиката да се свие с едва 3,9% през тази година и да отчете ръст от 7,4% през следващата.

Някои компании обаче очакват по-дълго и по-трудно възстановяване. По-специално авиационният сектор прогнозира нормализирането да отнеме 16 месеца. Секторите за туризма, хотелиерството и производство на автомобили също очакват по-дълги периоди на възстановяване.

Бизнес климатът на Ifo наскоро се възстанови частично след исторически спад през април. Бизнес климатът се повиши с 5,3 пункта до 79,5 пункта през май. Барометърът за заетостта на Ifo също леко се повишава. Германските компании приемат, че броят на служителите ще продължи да намалява през май. Въпреки това барометърът по заетостта се покачи леко в сравнение с април с 2,0 пункта до 88,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още