IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената достигна 5-месечен връх заради разпродажбите при долара

Инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията

15:33 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската йена достига до 5-месечен връх във вторник на фона на разпродажби на щатския долар и спекулации, че Японската централна банка може да започне да оттегля рекордните стимули за пазарите, съобщава Ройтерс.

Йената се повишава с 1,5% спрямо долара през този месец, като получи допълнителна подкрепа миналата седмица от търсенето на по-сигурни активи от страна на инвеститорите на фона на срива на пазара на акции.

И докато апетитът за риск през тази седмица се възстановява, то инвеститорите продължават да продават долари и да купуват йени. Доларът се понижава с половин процент спрямо кошница от валути, заличавайки част от преднината си, която натрупа миналата седмица – най-добрата му от 2016 г. насам. 

„Много хора на пазара очакват йената да продължи да върви нагоре заради евентуален обрат в паричната политика на Японската централна банка“, коментира Улрих Люхтман, анализатор в Commerzbank. Той обаче не подкрепя мненията, че регулаторът в страната на изгряващото слънце ще последва други централни банки и ще сложи край на стимулите скоро, но така или иначе именно тези спекулации отчасти обясняват възходящото движение при йената.

Йената поскъпва с 1,1% до 107,42 йени за долар, затваряйки на най-високото си ниво от септември насам. Ако движението продължава в същата посока, японските пари могат да се изкачат до върха си от края на 2016 г. Йената поскъпна и спрямо еврото с 0,5% до 132,83 йени за едно евро.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатските пари спрямо кошница  от шест основни валути, се понижава от началото на седмицата, като отново е под нивото от 90 пункта. Инвеститорите буквално са притаили дъх в очакване на данните за индекса на потребителските цени в САЩ в сряда. Данните ще дадат по-ясни знаци за темпа на ускоряване на инфлацията и съответно за лихвените проценти. Именно опасенията от нарастваща инфлация предизвикаха червената вълна на пазарите в последната седмица.  

Засилването на йената се случва на фона на появила се информация, че сегашният управител на централната банка на страната Харухико Курода ще получи още един мандат, след като сегашният му изтече през април, а това може да се разглежда и като сигнал за запазване на досегашната парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още