IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън планира да спести на Китай етикета валутен манипулатор

Страната обмисля да използва по-разумен набор от критерии дали дадена икономика манипулира своята валута

22:54 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският министър на финансите Джанет Йелън няма да посочи Китай като валутен манипулатор в първия си валутен доклад, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg, ход, който ще позволи на САЩ да избегнат нов сблъсък с Пекин.

Докладът, който все още не е завършен, трябва да е готов в четвъртък, въпреки че не е ясно кога ще бъде публикуван. По време на правителството на Доналд Тръмп Министерството на финансите беше обвинено в политизиране на доклада, след като внезапно определи Китай за валутен манипулатор в средата на 2019 г., когато не е обичайното време за публикуването му. Това се случи само месеци преди да оттегли обвиненията си, за да спечели отстъпки в търговска сделка.

Екипът на Йелън също обсъжда възможността за промяна на праговете за определяне на това дали дадена икономика манипулира своята валута, за да постигне конкурентно предимство, казаха източници, пожелали анонимност. Това може да доведе до намаляване на броя на държавите обект на разглеждане почти наполовина.

Администрацията на Байдън се опитва да привлече Китай под отговорност за нелоялни търговски практики, както и за нарушаването на човешки права, като същевременно разглежда какво да прави с американските мита върху китайски стоки, наложени от бившия президент Доналд Тръмп.

Няма незабавни санкции за етикета „валутен манипулатор“, но лош ефект може да бъде потенциалът това да разтърси финансовите пазари.

„В администрацията на Тръмп имаше „ad hoc“ интерпретация на критериите за манипулация", коментира Есвар Прасад, икономист от университета Корнел, който преди е работил в китайския отдел на Международния валутен фонд.

През 2017 г. бившият американски финансов министър Стивън Манучин постави Китай в така наречения списък на страните, които получават засилен контрол заради покриване на един от три критерии, а не на два, какъвто е стандартът, изложен в доклада.

Сега Министерството на финансите трябва да „възстанови доверието в доклада, като използва по-разумен набор от критерии, като ги прилага последователно в страните, вместо да променя процеса, за да засегне конкретно определена държава“, каза Прасад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още