IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ пада до най-ниското ниво от януари

Предизвикателствата остават нерешените спорове с Южна Корея и САЩ, които заплашват да наложат мита върху японските автомобили

09:45 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският износ се понижава с най-силен темп от януари насам, след като забавянето на икономиката на Китай, търговският конфликт между Вашингтон и Пекин и по-слабият глобален технологичен сектор продължават да тежат върху търсенето в чужбина.

Износът е спаднал с 8,2% през август спрямо година по-рано, показват данните на финансовото министерство. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха спад от 10%. Доставките за Китай претърпяха втория по големина спад за последните три години, след като рязкото понижение в оборудването за производство на чипове продължава.

Търговският баланс показва дефицит от 136,3 млрд. йени.

Забавянето на търсенето от чужбина, особено от Китай, се отразява на износа на Япония, един от основните двигатели на растежа на икономиката. Търговската война между САЩ и Китай прави перспективите за японските доставки несигурни, на фона на продължаващото напрежение между Япония и Южна Корея.

Износът за Южна Корея спада с 9,4% вследствие на търговския спор между двете съседки, породен от напрежението около колониалното минало на Япония. Износът на храни, включително бирата, която е бойкотирана от някои южнокорейци, спада с 41%.

Заплахата от възможни американски мита върху японските автомобили и авточасти е друга причина за несигурност. Президентът Доналд Тръмп заяви, че по-рано през седмицата е била постигната търговска сделка с Япония, но не каза дали това ще сложи край на заплахата за мита за колите. Японският външен министър Тошимицу Мотеги заяви, че Токио иска сделка, която да реши темата веднъж завинаги.

„В перспектива по-силната йена и забавянето на търсенето в Азия вероятно ще навредят на износа. Основният риск са предстоящите търговски преговори със САЩ, с които трябва да се избегнат митата за японски автомобили. След като данъкът върху продажбите се увеличи през октомври, вносът на потребителски стоки може да нарасне“, пояснява пред Bloomberg отделът на икономистите за Азия.

Слабият износ прави икономиката на Япония особено уязвима в момент, в който домакинствата се подготвят за увеличение на данъка върху продажбите през следващия месец. Напоследък именно потребителските разходи подкрепяха растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още