IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската инфлация се забави до двугодишно дъно

ЯЦБ е далеч от постигането на целта си за повишаване на цените от 2%

08:50 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Япония се забави още повече, като се понижи до най-ниското си ниво от около две години през юни.

Потребителските цени, с изключение на тези на пресните храни, са нараснали с 0,6% през юни спрямо година по-рано, което съответства на средната оценка на икономистите, става ясно от данните на Министерството на вътрешните работи от петък. Това бе най-ниското ниво от юли 2017 година, когато инфлацията нарасна само с 0,5%. През май стойността беше все още 0,8%. 

По-слабото нарастване на цените на електроенергията генерира по-голямата част от забавянето на поскъпването през юни, докато цените на мобилните телефонни услуги също се отразяваха на негативната тенденция при инфлацията, предава Bloomberg.

“Японските инфлационни показатели през юни отново бяха слаби, но в съответствие с очакванията и не бяха достатъчно депресиращи, за да може Японската централна банка да ускори темпото с налагане на допълнителни стимули по-късно този месец”, коментира пред Bloomberg японският икономист Юки Масаюма. 

Японската централна банка е далеч от постигането на целта си за повишаване на цените от два процента. Търговският спор между САЩ и Китай и забавянето на световното търсене оказват натиск върху зависимата от износа икономика на страната.  Колебливото нарастване на инфлацията увеличава натиска върху Японската централна банка  да засили стимулите за постигане на целта си от 2% инфлация, особено на фона на очакването Федералния резерв да започне да намалява лихвените проценти по-късно този месец. Проблемът е, че арсеналът на ЯЦБ е изчерпан.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още