IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се свива със 7,1%, бележейки най-големия спад от 2014 г.

Капиталовите разходи, единственият аспект на икономиката, който поддържаше оптимизма на ЯЦБ и правителството, се понижават през четвъртото тримесечие с 4,6%

10:27 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската икономика се свива с повече от очакваното през четвъртото тримесечие, като спадът е най-големият след увеличението на данъка върху продажбите през 2014 г., изостряйки опасенията за икономическите перспективи в момент, когато разпространението на епидемията от коронавирус продължава да повишава риска от рецесия, съобщава Ройтерс.

Скокът в стойността на йената и спадът на Токийската фондова борса - на фона на ценовия крах на петролните пазари, добавят допълнително напрежение към неволите на японската икономика, която вече усеща последиците от увеличението на данъка върху продажбите през октомври от 8% на 10%, докато туризмът и веригите на доставка също се сблъскват с прекъсвания, причинени от коронавируса.

Мрачните данни подновиха натиска върху правителството и централната банка за осигуряване на по-силна фискална и парична подкрепа.

„Икономиката на Япония вече е в рецесия и се появяват нови сигнали, че най-лошото все още не е настъпило“, предупреждава Тору Суехиро, старши пазарен икономист в Mizuho Securities.

 „Японската централна банка (ЯЦБ) не разполага с много опции, тъй като паричното облекчаване не може да излекува болестта. Най-малкото, което правителството и ЯЦБ могат да направят, е да предотвратят негативното развитие на отрицателните психологически ефекти от епидемията“, добавя Суехиро. 

Третата по големина икономика в света се свива на годишна база със 7,1% през последното тримесечие на 2019 г., показват ревизирани данни от понеделник, като това е повече от очаквания спад от 6,3% и средна пазарна прогноза от 6,6%.

Цифрата представлява най-големият спад за японската икономика след периода април-юни през 2014 г., когато увеличението на данъка върху продажбите от % до 8% през април същата година тласна икономиката към рецесия.

По-дълбокото свиване от очакваното и въздействието на коронавируса подсилват страховете от свиване през януари-март, което ако стане факт – това ще означава второ поредно тримесечие на свиване – което на практика означава рецесия.

 „За съжаление, възстановяването през първото тримесечие не може да се реализира заради глобалното разпространение на коронавируса“, споделя Том Лиърмут, икономистът в Capital Economics. Най-вероятно икономиката ще се свие с 0,5% през текущото тримесечие спрямо предходното, казва той.

Анализаторите до голяма степен обвиняват по-бавния растеж през октомври-декември относно слабостта на капиталовите разходи, които по-рано се смятаха за единственото светло място в иначе мрачната икономика на островната страна.

Капиталовите разходи спадат с 4,6% спрямо предходното тримесечие, с повече от предварителната оценка от 3,7%, бележейки най-големия спад от 2009 г., притиснати най-вече от слабото глобално търсене и китайско-американската търговска война, които се отразяват негативно на инвестиционния апетит.

Частното потребление спада с 2,8% в съответствие с очакванията за спад от 2,9%, тъй като домакинствата ограничиха разходите си след увеличението на данъка върху продажбите.

Слабостта на вътрешното търсене заплашва аргумента на централната банка, че стабилните капиталови разходи ще компенсират част от спада при износа.

ЦБ може да предприеме допълнителни стъпки през следващата седмица, за да облекчи финансовото напрежение на компаниите, претърпели спад в продажбите поради епидемията от коронавируса, съобщават пред Ройтерс хора, запознати с темата.

Високопоставен служител към финансовото министерство на страната изтъкна пред журналисти в понеделник че ще наблюдава движението на фондовите борси със засилено внимание.

Ако стойността на йената продължи да нараства, ЯЦБ може да бъде притисната да предприеме по-смели стъпки по отношение на  финансовата помощ за малките компании, споделят анализатори.

 „Имаше слухове на пазара, че ЯЦБ може да проведе спешна среща преди планирания си преглед на лихвите на 18-19 март, за да облекчи политиката. Поводът може да бъде срив на Nikkei под 20 000 пункта", посочва икономистът на Dai-ichi Life Research Institute Коичи Фуджиширо.

От своя страна правителството планира да състави втори пакет от спешни мерки за справяне с вируса във вторник, макар че анализаторите заявиха, че очакваните допълнителни разходи вероятно ще бъдат скромни по размер и ще бъдат финансирани от резерви, заделени за спешни случаи.

Премиерът Шиндзо Абе попадна под обстрел заради мерките за справяне с кризата, тъй като броят на случаите на заразени с коронавирус в Япония надхвърли 1100, точно както нацията се подготвя да бъде домакин на летните олимпийски игри през юли и август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още