IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка ще преразгледа икономическата си прогноза за 2020 г.

Очаква се институцията да повиши прогнозата си за ръста на БВП от 0,7% до 1% през фискалната 2020 г.

15:08 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Централната банка на Япония вероятно ще преразгледа икономическата си прогноза за фискалната година, започваща през април, за да отрази очакваното разрастване, подпомогнато от последните стимули на правителството, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Всяко повишение на прогнозата ще позволи на централната банка да оправдае поддържането на стабилната парична политика след заседанието на борда си, което трябва да се проведе на 20-и и 21-ви януари. Но според анализатори ескалиращото напрежение в Близкия изток може да доведе до повишение в стойностите на йената, достатъчно голямо, за да осуети крехкото икономическо възстановяване.

Според настоящите прогнози, направени през октомври, се очакваше икономиката на Япония да нарасне с 0,7% през фискалната 2020 г. и да ускори ръста си до 1,0% през следващата година.

Очаква се сега централните банкери да повишат прогнозата до очакван до ръст от 1% през фискалната 2020 г., като вземат предвид ефекта от държавния пакет от стимули, възлизащ на 122 милиарда долара.

Конфликтът между Иран и Съединените щати обаче може потенциално да промени картината, тъй като увеличението на разходите за петрол и опасенията от военна ескалация могат да натежат над глобалния растеж и японските бизнес настроения.

„Със сигурност фискалният пакет на правителството ще е оказал някакво положително въздействие. Но икономическият растеж на Япония вероятно е бил много слаб през последното тримесечие на миналата година, което би било неблагоприятно за перспективите“, е заявил един от източниците на Ройтерс.

Повишението на прогнозата, ако изобщо се случи, вероятно ще бъде незначително , тъй като положителният ефект от пакета ще бъде неутрализиран от слабите износ и производство, както и намаленото потребление поради увеличения данък върху продажбите, посочват източниците.

Правителството очаква фискалният пакет да спомогне за увеличаването на брутния вътрешен продукт на страната с 1,4% през фискалната 2021 г. Но анализаторите казват, че тласъкът може да бъде по-малък и може да не настъпи бързо, тъй като недостигът на работна ръка забавя проектите за обществени поръчки.

От японската централна банка се надяват, че стабилните капиталови разходи и стабилизиращите фактори в световната икономика, като примирието в търговската война между САЩ и Китай, ще подкрепят растежа.

Но някои служители на институцията изразяват притеснения, че намаленото глобално търсене на автомобили и машини - стоки, при които японските фирми са конкурентоспособни - би могло да възпрепятства всяко възстановяване на растежа в периода от януари до март 2020 г.

Бордът на централната банка ще преразгледа и своите текущи прогнози за базовата инфлация. Вероятно от институцията ще прогнозират повишение до 1,1% през фискалната 2020 г. и допълнително ускорение до 1,5% през следващата година.

Прогнозите за укротяване на инфлацията ще засилят пазарните очаквания, че институцията ще задържи свръх облекчената си парична политика с оглед постигане на целта от 2-процентов ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още