IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка: Не сме в ситуация да обсъждаме промяна на политиката

Въпреки по-оптимистичните нотки в доклада на банката по отношение на инфлацията отрицателните лихви вероятно ще останат още дълго

10:22 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харухико Курода, управител на Японската централната банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;&nbsp;</em></p>

Харухико Курода, управител на Японската централната банка. Снимка: Архив Ройтерс  

Японската централна банка запази без промяна паричната си политика, което напълно отговаря и на пазарните очаквания, съобщи CNBC.

В изявление, публикувано след приключване на двудневната среща, от регулатора обявиха, че краткосрочният лихвен процент остава на -0,1%, както и се запазва целта за стабилизиране на доходността по 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Решението да се запази текущата политика на централната банка беше взето с мнозинство от осем гласа и само един против.

„Японската икономика се разраства умерено, но инфлацията остава слаба. И в други държави има подобна ситуация, но за разлика от тези страни, в много от които инфлацията е около 1,5%, то в Япония като се изключат разходите за енергия, инфлацията е малко над нулата“, каза по време на пресконференцията управителят на Японската централната банка Харухико Курода. 

Японската централна банка посочи в прогнозата си за първото тримесечие на годината, че ще продължи със стимулите за пазара толкова дълго, колкото е необходимо до постигане на целта от инфлация от 2%. Според Курода няма условия в момента дори за дискусия за прекратяване на сегашната монетарна политика.

От централната банка запазиха досегашната си прогноза за нарастване на потребителските цени (с изключение на храните) с 1,4% през фискалната 2018 г. и с 1,8% през 2019 г. За фискалната 2019 г. обаче се очаква вече инфлацията да е достигнала 2%. В доклада на банката обаче се посочва, че средносрочните и дългосрочните инфлационни очаквания се повишават. 

„Само защото имаме леко завишени очаквания за инфлацията в дългосрочен план, няма никаква необходимост за промяна на целите ни по отношение на държавните облигации“, допълни още Харухико Курода.

В началото на годината Японската централна банка леко намали покупките на държавни облигации, което доведе до спекулации, че институцията ще последва примера на други централни банки за затягане на паричната политика.

„С инфлация под 2% е твърде рано за нормализиране на паричната политика“, смята Кохей Ивахара, икономист в Natixis Japan Securities. Според него дори само намек за промяна ще засили йената, което допълнително ще повиши предизвикателствата през Японската централна банка.

По отношение на капиталовите пазари управителят на ЯЦБ обясни, че  не вижда сигнали за прекален оптимизъм по отношение на покачването на цените на акциите.

Основният индекс на потребителските цени в Япония се повиши с 0,9% на годишна база през ноември, като така беше отчетено нарастване за 11-ти пореден месец. Според предварителните прогнози на Ройтерс през декември инфлацията ще се покачи със същото темпо. Въпреки това, когато се изключат цените на храните и енергията, ръстът на потребителските цени е само с 0,3%.

„Като се имат предвид тези данни е трудно да се повярва, че Японската централна банка ще изпрати какъвто и да било сигнал за промяна на паричната си политика скоро“, коментира Казуо Момма, старши икономист в Mizuho Research Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още