IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка държи на ултрахлабавата си политика

Централните банкери понижиха прогнозата си за растежа на икономиката до 0,7% от досега очакваните 0,8%

08:48 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЯЦБ в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на ЯЦБ в Токио. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка продължава да се придържа към своята ултрахлабава парична политика. Както се очакваше, ЯЦБ остави във вторник целта си за краткосрочната лихва на ниво минус 0,1 процента. В същото време тя потвърди обещанието си да запази доходността на 10-годишните държавни облигации на равнище от нула процента, предава Ройтерс.

По този начин търговските банки ще могат да получат почти безплатни пари от централната банка, докато заемите за бизнеса и инвестициите на потребителите трябва да останат евтини. Лихвите трябва да останат изключително ниски поне до пролетта на 2020 г., се казва в съобщението. Банката няма да се колебае при по-нататъшното облекчаване на паричната политика, ако стане все по-трудно да се постигне целта за инфлация от два процента, поясняват централните банкери. Новото в изявлението на централната банка обаче е, че тя ще действа „без колебание“, ако тенденцията тръгне към инфлация от два процента.

На фона на нарастващите очаквания, че ще трябва да увеличи стимулите, решението на ЯЦБ вероятно отразява надеждата на банкерите, че пазарите може би вече са реагирали на очакванията за допълнителен стимул от страна на Фед и Европейската централна банка, което означава, че йената няма да се засили много повече. По-силната йена би навредила на усилията на ЯЦБ да ограничи инфлацията, коментира и Bloomberg.

„Не е напълно ясно колко близо е ЯЦБ до това да предприеме още действия", казва Хидео Кумано, главен икономист в Dai-Ichi Life Research Institute и бивш служител на ЯЦБ. „Не очаквам по-нататъшно облекчаване в близко бъдеще. Но ключът е йената. Ако йената изглежда сигурна да тества ниво от 100, това вероятно би накарало ЯЦБ да предприеме действия".

Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро изразиха готовността си да облекчат паричната си политика.

Междувременно японските им колеги понижиха прогнозата си за растежа на икономиката за фискалната година, приключваща на 31 март 2020 г., до 0,7 процента, в сравнение с предварително очакваните 0,8 процента. За следващата година обаче те продължават да очакват икономически растеж от 0,9 процента.

Въпреки усилията на банката обаче инфлацията не се е доближавала до целта. Потребителските цени се повишиха през юни с 0,6 процента на годишна основа, което е най-бавният темп на нарастване от 23 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още