IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония записа най-големия си търговски дефицит от 8 години насам

Поевтинялата йена е изиграла голяма роля за значителния ръст на износа, смята икономист

11:33 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Япония записа най-големия си месечен търговски дефицит от 8 години насам през май, когато поскъпналите суровини и поевтинялата йена увеличиха вноса, помрачавайки икономическите перспективи за страната, пише Ройтерс.

Вносът е нараснал с 48,9% за година през май, показаха данните на японското министерство на финансите, което е над медианните пазарни прогнози за ръст от 43,6% в анкета на медията.

Износът е записал повишение от 15,8% на годишна база през същия месец, което е довело до търговски дефицит в размер на 17,80 млрд. долара - най-големият в рамките на месец от януари 2014 г.

"Поевтинялата йена е огромен фактор за ръста на вноса", каза Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence. "Но ще има забавяне, преди износът да се възползва", допълни Тагучи.

Това е бил вторият по големина дефицит в историята, записан в рамките на месец, както и десетият пореден месец, в който страната отбелязва дефицит на годишна база

Що се отнася до износа към различните региони, доставките към Китай - най-големия търговски партньор на Япония - са намалели с 0,2% на годишна база, а към САЩ са нараснали с 13,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още