IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще подпомага икономическото си възстановяване с още разходи

Очаква се страната да приеме втори допълнителен бюджет, като размерът на новите разходи ще зависи от това колко префектури ще премахнат извънредните мерки

12:18 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: Eugene Hoshiko/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Eugene Hoshiko/Bloomberg

Япония ще предприеме „бързо“ допълнителни стимулиращи мерки в борбата с икономическия спад, причинен от разпространението на коронавируса, заяви премиерът Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс.

Той изрази готовност за приемане на втори допълнителен бюджет по време на текущата парламентарна сесия, която ще продължи през юни.

Новият пакет от мерки ще има за цел да смекчи удара върху третата по големина икономика в света, която се намира на ръба на дълбоката рецесия на фона на спада в глобалното търсене и приетото извънредното положение в страната, което беше удължено до края на май.

Абе заяви, че правителството ще обмисли допълнителни мерки като финансова помощ за компаниите, които вече не могат да плащат наем; подкрепа за студенти, които са загубили своята почасова работа; и повече субсидии за компании, засегнати от спада при продажбите.

„Ако преценим, че са необходими допълнителни мерки, ще предприемем смели и навременни действия", изтъкна Шиндзо Абе пред парламента в понеделник, след като беше попитан от депутат от опозицията дали правителството ще състави втори допълнителен бюджет, за да финансира още мерки. 

Абе подчерта, че е „важно да се действа с бързина“, добавяйки, че правителството е готово да състави втория допълнителен бюджет навреме, за да го прокара през текущата парламентарна сесия, която ще приключи на 17 юни.

Премиерът на островната страна отказа да посочи какъв ще бъде размерът на допълнителните разходи, като заяви, че решението ще зависи от това колко префектури ще могат да премахнат извънредните мерки, които сега важат в цяла Япония.

Когато удължи мерките до края на май, правителството на Абе заяви, че ще прецени ситуацията на 14 май и евентуално ще ги отмени за някои префектури.

„Ще направим всичко възможно, за да помогнем на компаниите да поддържат бизнеса си и да защитят работните места“, подчерта Абе, добавяйки, че правителството ще „действа бързо“, като взема предвид предложенията на управляващите и опозиционните депутати.

Япония прие рекорден пакет от икономически стимули на стойност 1,1 трлн. долара през април, който се съсредоточи върху изплащането на пари в брой за домакинствата и кредити за малките предприятия, засегнати от пандемията.

Представителите на управляващата коалиция призоваха за допълнителна помощ, тъй като решението на правителството да удължи извънредното положение увеличава рисковете от повече фалити и загуба на работни места.

Депутатът от опозицията Юичиро Тамаки призова Шиндзо Абе да използва допълнителни разходи от 100 трлн. йени (936 млрд. долара), финансирани чрез коронаоблигации с падеж след 100 години.

Много анализатори обаче очакват допълнителните разходи да бъдат сравнително малки предвид вече огромния държавен дълг на Япония, който е два пъти по-голям от икономиката на страната.

Шотаро Морита, главен облигационен стратег в SMBC Nikko Securities, очаква размерът на директните разходи, финансирани от втория допълнителен бюджет, да бъде на стойност 3-4 трлн. йени.

„Размерът на втория допълнителен бюджет ще бъде по-малък от първия. Въпреки това, допълнителното издаване на облигации е неизбежно ”, смята Кацутоши Инадоме, старши стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Японската икономика вероятно се е свила за второ поредно тримесечие през първите три месеца на тази година, показва проучване на Ройтерс, което реално означава, че страната се намира в рецесия, тъй като пандемията свива потреблението и бизнес активността.

До момента в страната са регистрирани 15 777 заболели с коронавирус, като смъртните случаи са 624.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още