IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще отпусне над 110 млрд. долара за съживяване на икономиката

20% от средствата ще бъдат насочени към инфраструктурни проекти, а с 5 млрд. долара ще бъде стимулиран японският бизнес

19:17 | 07.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Япония ще отпусне над 110 млрд. долара за съживяване на икономиката

Новото японско правителство на премиера Шиндзо Абе възнамерява да отпусне през януари 10 трилиона йени (около 113 млрд. долара) за реализиране на спешни мерки за съживяване на икономиката, съобщи японската телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

По данни на правителството и японската централна банка страната е в рецесия. Застоят в експортно ориентираната икономика на Япония до голяма степен е предизвикан от външни причини като високия курс на йената, подкопаващ конкурентоспособността на японските стоки на световния пазар, както и нестабилността на европейския пазар и охлаждането на отношенията с Китай заради териториалния спор между двете държави.

Правителството бе сформирано преди по-малко от 2 седмици след победата на Либерално-демократическата партия парламентарните избори на 16 декември.

Според източници на японската телевизия около 2 трлн. йени ще бъдат насочени към обществената инфраструктура – строителство и ремонт на пътища и обществени сгради, както и други проекти с държавно значение. Освен това се предвижда създаването на фонд за повишаване на сеизмоустойчивостта на сградите и е разработен план за подкрепа на икономии на енергийни ресурси от японските предприятия.

Планът за стимулиране на икономиката ще включва схеми в подкрепа на бизнеса на стойност около 5 млрд. долара, включително чрез подпомагане на компаниите за закупуване на свои конкуренти в чужбина, сочи проект, гласуван днес от подкомисия на ЛДП, който може още през тази седмица да бъде одобрен от правителството, съобщи Ройтерс.

Държавната Японска банка за развитие ще управлява схема за кредитиране на стойност 150 млрд. йени (1,7 млрд. долара), която ще стимулира фирмите да развиват нови технологии и да си сътрудничат за развитие на нови предприятия. От тях 100 млрд. йени ще бъдат от извънреден правителствен бюджет, а останалите 50 млрд. са на самата банка.

200 млрд. йени ще бъдат под надзора на също държавната Японска банка за международно сътрудничество и чрез тях ще бъдат насърчавани сливания и придобивания с чужди компании. От тях правителството осигурява 70 млрд. йени, а кредитната институция и частни банки ще набавят останалите.

Други 83 млрд. йени са предвидени за гаранции по заеми и за нисколихвени заеми за малки фирми, сочи одобреният проект.

Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още