IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ въвежда допълнителни облекчения в борбата срещу коронавируса

Регулаторът увеличава покупките на активи, като ускорява темпа на закупуване на борсово търгувани фондове до 12 трлн. йени

10:22 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода<em>.Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода.Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да облекчи допълнително своята парична политика в понеделник (16 март), като се ангажира да купува рискови активи като борсово търгувани фондове (ETF) с двойно по-бърз темп, спрямо сегашния. Така тя се присъединява към останалите централни банки по света, които увеличиха усилията си в борбата с пандемията от коронавирус и дължащия се на това глобален икономически спад, съобщава Ройтерс.

Централната банка на третата по големина икономика в света също реши да създаде нова кредитна програма за удължаване на нулевите лихвени проценти по кредитите на финансови институции в опит да стимулира кредитирането на компаниите, засегнати от вируса.

„Икономическата активност в Япония вероятно ще остане слаба засега, засегната основно от избухването на коронавируса“, се казва в съобщението на ЯЦБ.

„ЯЦБ ще предприеме допълнителни мерки за допълнително парично облекчение, без да се колебае, с внимание върху въздействието на епидемията от коронавирус“, се казва в изявлението, публикувано след извънредната среща.  

На срещата ЯЦБ реши да закупи ETF-и с годишен темп от около 12 трлн. йени (112,55 млрд. долара), което е двойно повече спрямо предишната сума, докато пазарите не се стабилизират.

Освен това регулаторът ще удвои темпа на покупките за японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти (J-REIT) до 180 млрд. йени годишно, се посочва в съобщението.

ЯЦБ заяви, че ще се върне към първоначалните темпове на пазаруване, след като пазарите се стабилизират, което предполага, че засилените покупки са временна мярка за справяне с най-новите пазарни сътресения.

В опит да попречи на кредитните пазари да замръзнат, централната банка също ще задели 2 трлн. йени за допълнителни покупки на търговски книжа и корпоративни облигации.

Срещата, която започна в 12:00 ч. местно време, беше предшествана от непланираното намаляване на основната лихва от страна на Федералния резерв на САЩ с един процентен пункт като част от мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса. 

Заседанието от днешния ден заменя планирания преглед на лихвените проценти за 18-19 март. Очаква се управителят на ЯЦБ Харухико Курода да говори пред журналисти след края на заседанието по-късно днес.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че правителството ще работи в тясно сътрудничество с ЯЦБ в предприемането на „смели и безпрецедентни“ мерки за смекчаване на негативното влияние от коронавируса, което болестта оказва върху третата по големина икономика в света.

Облягайки се на контрола върху кривата на доходността, ЯЦБ поддържа краткосрочните лихвени проценти на ниво от -0,1%,а доходността по 10-годишните държавни облигации - около нулата. Освен това централната банка купува рискови активи като борсово търгувани фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още