IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ ще запази лихвите в опит да облекчи напрежението във финансирането

Банката е готова да удължи действието на пакета от мерки срещу COVID

10:04 | 26.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) е готова да остави паричната политика без промяна на заседанието си в четвъртък и да сигнализира за своята готовност да удължи срока на действие на пакета за реагиране при кризи, който се превърна в основен инструмент за справяне със задълбочаващото се икономическо въздействие от коронавирусната криза, съобщава Ройтерс.

Въпреки че централната банка леко намали прогнозите си за растежа и цените, много от членовете на борда не виждат незабавна необходимост от разширяване на стимулите на фона на умереното възстановяване на третата по големина икономика в света, съобщиха източници на Ройтерс.

Очаква се централната банка да запази целите си за контрол на кривата на доходността (YCC) на -0,1% за краткосрочните лихвени проценти и 0% по 10-годишните облигации.

„ЯЦБ вероятно смята, че е рано да се обсъждат задълбочени начини за пряко подпомагане на икономическия и ценовия растеж“, тъй като продължава да се фокусира върху облекчаването на напрежението във финансирането, причинено от кризата с COVID-19“, коментира Хироши Угай, главен икономист в JPMorgan Securities.

Централната банка въведе пакет от стъпки, който включва агресивни покупки на корпоративен дълг и нов механизъм за отпускане на заеми за насочване на пари към по-малки фирми чрез финансовите институции.

Представители на банката заявиха, че пакетът ще служи като първа линия за противодействие на постоянния натиск от страна на COVID-19, което предполага, че други инструменти като намаление на лихвените проценти ще бъдат отложени за по-екстремни шокове като нежелан скок на йената.

„За момента ЯЦБ може да реагира на рисковете, използвайки пакета от мерки“, каза запознат източник, цитиран от Ройтерс.

По време на брифинга си след заседанието в четвъртък управителят на банката Харухико Курода се очаква да затвърди готовността на банката да удължи крайния срок за пакета от мерки, ако е необходимо.

„Удължаването на крайния срок е почти сигурно. Въпросът не е дали, а кога“, каза друг източник.

Решението вероятно ще бъде взето до януари следващата година, за да се даде на финансовите институции достатъчно време да се подготвят за удължаването на програмата, казаха източниците пред Ройтерс.

Японската икономика претърпя най-големия си спад през второто тримесечие, като анализаторите очакват всяко възстановяване да бъде умерено, тъй като несигурността относно степента на последиците от пандемията тежи върху потреблението и капиталовите разходи.

Въпреки че Курода обеща да действа без колебание в подкрепа на икономиката, централната банка остава „без боеприпаси“, тъй като лихвените проценти вече са близо до нулата.

В тримесечния преглед на прогнозите си, който се очаква в четвъртък, ЯЦБ вероятно ще прогнозира, че инфлацията ще остане по-ниска от целта от 2% поне до началото на 2023 г., казват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още