IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ ще подкрепя малкия бизнес с още 279 млрд. долара

Япония отчете отрицателна инфлация през април

11:29 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харухуко Курода, управител на ЯЦБ. Снимка:&nbsp;Shinnosuke Ito/The Asahi Shimbun/Bloomberg</p>

Харухуко Курода, управител на ЯЦБ. Снимка: Shinnosuke Ito/The Asahi Shimbun/Bloomberg

На спешната среща в петък Централната банка на Япония прие нова програма за кредитиране на стойност 30 трилиона йени (279 милиарда долара) в подкрепа на малките предприятия, изпитващи трудности на фона на коронавируса, предава Bloomberg.

След данните, публикувани по-рано през деня, според които базовата инфлацията в Япония е спаднала до ниво от -0,2% през април и е на отрицателна територия за първи път от повече от три години, централната банка запази своите лихвени проценти и програмата за покупки на активи непроменени.

Вместо това институцията избра да се съсредоточи върху по-належащата задачи да предотврати фалити, да спаси работни места и да спре икономическата рецесия, пред тя да се превърне във финансова криза.

В комбинация с предишната програма за отпускане на заеми и закупуване на корпоративни облигации от централната банка заявиха, че мерките за реагиране на коронавируса в момента възлизат на 75 трилиона йени. За сравнение с това общият размер на правителствения пакет от стимули в отговор на пандемията е 117 трилиона йени.

Програмата, която трябва да бъде в сила до март догодина, няма да предложи пряка помощ за компании като основната програма за кредитиране на Фед. Вместо това тя ще пренасочва пари към компании чрез търговски банки и други финансови институции. Подобно на другата програма на Японската централна банка за кредитиране, механизмът ще насърчава отпускането на средства за компании, като предоставя безплатни заеми на финансовите институции и след това ще им плаща 0,1% лихва върху сумата, която те от своя страна отпускат.

„Комбинацията от програми за подкрепа е достатъчно голяма, за да окаже влияние върху икономиката“, каза Шунсуке Ошида, ръководител на кредитните изследвания в Manulife Asset Management.

„Финансовият стимул на програмата за банките да дават заеми вероятно ще работи положително за икономиката в краткосрочен план, защото има компании, които се нуждаят от пари“, каза Риоджи Йошизава, старши директор в S&P Global Ratings.

„Но има както положителни, така и отрицателни елементи. Ако помогнете на компании, които имат малка перспектива да оцелеят, тяхното съществуване може да доведе до подкопаване на компании, които са работили усилено, за да останат конкурентоспособни “, добави той.

Въпреки че правителството премахва извънредно положение от повечето части на страната, данните, публикувани по-рано тази седмица показаха, че износът се понижава с над 20% и икономиката изпада в рецесия, която се очаква рязко да се задълбочи.

„Централната банка на Япония ще каже, че инфлацията е временно слаба заради влиянието на коронавируса и спада в  цените на петрола и че щом тези ефекти изчезнат, инфлацията ще се ускори отново. Но не мисля, че това ще е така“, каза Масамиши Адачи, главен икономист в UBS Securities.

„Централната банка на Япония ще намали допълнително отрицателния си лихвен процент, ако централните банки в други страни го направят, защото това ще доведе до засилване на йената, заяви Масаки Кувахара, икономист от Nomura Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още