IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харухико Курода: Най-важното е да улесним корпоративното финансиране

Централната банка на Япония може да ускори печатането на пари, да увеличи операциите си на открития пазар и да намали лихвите

18:09 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Централната банка на Япония ще направи "всичко, което може", за да смекчи негативното влияние на пандемията от коронавируса, заяви в изслушването си пред парламента на страната управителят Харухико Курода, цитиран от Ройтерс. Курода също така предупреди, че сривът на световната икономика ще има тежки последици за стопанството на страната, предава Ройтерс.

Правителството ще използва всички налични инструменти, за да подпомогне производителите на автомобили и авточасти в Япония, засегнати от прекъсванията във веригите за доставки, спада в търсенето и затварянето на фабрики заради здравната криза, заяви говорител на институцията.

"Индустрията страда дълбоко от слабите продажби в САЩ и Европа и блокирането на вътрешната икономика", заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга пред репортери във вторник. „Ще използваме всички средства, за да подпомогнем достъпа на компаниите до финансиране“, каза той.

В изслушването си пред парламента Курода заяви, че икономиката на Япония изпада във "все по-тежко състояние", тъй като пандемията парализира глобалната активност. Централната банка на страната  разполага с различни инструменти за стимулиране, като ускоряване печатането на пари, увеличаване на операциите на открития пазар и намаляване на лихвите, каза той.

Тъй като компаниите продължават да спестяват средства, за да се предпазят от риска от продължително спиране на бизнес активността, централната банка ще се съсредоточи върху стъпки за облекчаване на корпоративното финансиране, заяви Курода.

„Най-важното за нас е да предприемем стъпки за улесняване на корпоративното финансиране и стабилизиране на пазарите“, каза той и добави: „Ще направим всичко възможно, като работим в тясно сътрудничество с правителството“.

Курода отхвърли възможността общински облигации да бъдат добавени към списъка с активи, които централната банка купува, като заяви, че засега не вижда необходимост от това.

Намаляването на данъците остава извън фокус засега

Третата по големина икономика в света е на прага на дълбока рецесия, тъй като пандемията принуждава домакинствата да останат у дома, а бизнесът да спре дейността си.

Макар че правителството планира да премахне извънредното положение в някои префектури, в много големи градове, сред които и Токио, текущите ограничения вероятно ще останат в сила поне през останалата част на този месец.

Централната банка на Япония разшири стимулите си за втори пореден месец през април. И през двата месеца се съсредоточи върху стъпки за облекчаване на корпоративното финансиране.

Премиерът Шиндзо Абе обеща да предприеме допълнителни мерки за фискално стимулиране след рекордния пакет от 1,1 трлн. долара, фокусиран върху изплащането на пари в брой директно на гражданите.

Този ход е в отговор на нарастващия натиск от страна на депутатите за по-смели стъпки за ограничаване на удара от пандемията. Някои политици призоваха за намаляване на данъка върху продажбите, който беше повишен на 10% през октомври миналата година с цел овладяване на огромния държавен дълг, който е около 200% от БВП на страната.

"Фискалното състояние на Япония е тежко и вероятно ще стане още по-тежко заради пандемията", заяви финансовият министър Таро Асо пред парламента във вторник. „Понастоящем намаляването на данъка не е нещо, което обмисляме“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още