IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция с първи излишък по текущата сметка от 1948 г.

Приходите от туризма, спадът във вноса, лекият ръст на износа и по-малките лихвени плащания допринесоха за положителния баланс

17:47 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция с първи излишък по текущата сметка от 1948 г.

Рекордните разходи, които са направили туристите в Гърция, помогнаха на южната ни съседка да запише първия излишък по текущата си сметка. Това се случва за пръв път, откакто е започнало събирането на статистическа информация през 1948 г., предава ВВС.

Данните на Централната банка на Гърция показаха, че през 2013 г. положителната разлика между входящите и изходящите парични потоци на страната е 1,24 млрд. евро. Подобрението на текущата сметка се дължи на 15-процентния годишен ръст на приходите в туризма до 12 млрд. евро. Секторът носи най-значителните постъпления в гръцката хазна.

Излишъкът се равнява на 0,7% от общото производство на страната. Подобрението е значително, имайки предвид, че през 2012 г. дефицитът по текущата сметка бе 4,6 млрд. евро.

Според Централната банка на Гърция излишъкът е постигнат и благодарение на спада във вноса – с 4,5% на годишна база, докато износът нарасна слабо. По този начин търговският дефицит се сви до 2,4 млрд. евро.

По-ниските разходи за труд увеличиха конкурентоспособността на гръцките предприятия. Това доведе до ръст от 2,1% на годишна база на износа на стоки (без горива) до 14,2 млрд. евро.

Положителното салдо на текущата сметка се дължи и на дълговите облекчения, предоставени от гръцките кредитори. По този начин през 2013 г. дължимите лихви бяха съкратени наполовина до 6 млрд. евро.

Дефицитите по текущата сметка спъваха гръцката икономика в продължение на десетилетия. Разликата трябваше да бъде компенсирана от външни заеми и чуждестранни инвестиции.

Икономистите очакват Гърция да отчете излишък по текущата си сметка и през тази година, но според тях все още не може да се каже, че страната е обърнала тренда.

„Поддържането на излишъка в дългосрочен план ще зависи от това дали икономиката ще задържи конкурентоспособността си и от капацитета й за увеличаване на заменяемостта на вноса с вътрешното производство“, коментира данните икономистът в Eurobank Платон Монокрусос. „Ръстът на работните заплати трябва да бъде в унисон с прираста на производителността.“

Според властите в Атина след шестте поредни години на свита икономическа активност Гърция ще излезе от рецесията през 2014 г. Страната обаче все още е изправена пред огромни предизвикателства.

През ноември безработицата скочи до рекордните 28%, а за последните четири години мерките за строги икономии свиха икономиката с близо една четвърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още