IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира данъчни облекчения в опит да привлече богати инвеститори

Администрацията на премиера Кириакос Мицотакис иска да осигури ръст на икономиката от 2,8% за следващата година

20:01 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Гърция се стреми да привлече богати инвеститори, като въведе фиксиран годишен данък в размер на 100 000 евро (110 000 долара), независимо от дохода, за лица, желаещи да преместят местожителството си в страната, предава Bloomberg.

Този ход е част от законопроект за по-голяма данъчна реформа, която включва и по-ниски ставки за бизнеса и домакинствата, въвеждане на еднократен данък от 15% за опциите върху акции, намаляване на данъчната ставка върху дивидентите от 10% на 5% и въвеждане на нови данъчни облекчения за взаимни фондове и тръстове за недвижими имоти.

Администрацията на премиера Кириакос Мицотакис иска да осигури ръст на икономиката от 2,8% за следващата година, ниво, което кредиторите и другите институции смятат за доста оптимистично.

Основното предизвикателство в момента според гръцкото правителство е привличането на инвестиции, които да създават работни места. Инвестициите в облигации са възлизали на 20,6% от брутния вътрешен продукт преди дълговата криза на страната, а сега правителството прогнозира те да достигнат 13,1% от БВП през 2020 г.

Съгласно новия план инвеститорите, избрали да преместят местожителството в Гърция, ще трябва да плащат фиксиран годишен данък от 100 000 евро плюс 20 000 евро за всеки член на семейството. Те ще трябва да пребивават в страната най-малко 183 дни годишно и да инвестират поне 500 000 евро в националната икономика през първите три години като резиденти. Програмата е със срок от 15 години.

За инвеститорите, които вложат 1,5 милиона евро в гръцки активи, данъчна тежест ще бъде намалена наполовина, а за тези с инвестиции от 3 милиона евро фиксираният данък ще намалее до 25 000 евро. Клауза за заварено положение ще предпазва от промени в политиката от страна на бъдещите правителства.

Отделно предложение, насочено към привличане на повече компании в Гърция, предвижда 15% еднократен данък върху упражняването на опции, а не облагане на всеки отделен получен дивидент.

Този план е насочен към увеличаване на инвестициите в технологичния сектор, понижаване на данъците за висшите ръководни кадри, стимулиране на повече хора да се установят в Гърция и ограничаване на изтичането на мозъци.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван до края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още