IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма промяна при етера може да повиши още повече цената му

Криптовалутата е повишила стойността си с 560% през миналата година и се представя по-добре от биткойна

17:53 | 07.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Разработчиците на блокчейн базираната платформа Етериум одобриха една от най-големите промени в мрежата от създаването й през 2015 г., която може да предизвика още по-големи ръстове на цената на криптовалутата й етер, предава Bloomberg.

Ходът ще ограничи количеството оставащ етер чрез унищожаването на някои от токените всеки път, когато криптовалутата се използва, за да стимулира трансакциите на един от най-използваните блокчейн в света. Известна като EIP 1559, промяната разрешава настоящ проблем – потребителите на Етериум могат само да предполагат колко етер ще е необходим за обработването на трансакциите, игра на предположения, която накара сайтове като ETH Gas Station да помагат на хората да разберат колко ще трябва да платят. EIP 1559, която ще стане част от ъпгрейд през юли или август, ще вгражда средна цена в самата мрежа, с което играта на предположения ще стане отживелица.

Намаленото предлагане на етер вероятно ще доведе до растящи цени, тъй като търсенето на криптовалутата нараства, казва Ерик Търнър, директор на отдел „Изследвания“ в компанията за анализи на криптовалутите Messari.

„Това е може би един от най-големите крайъгълни камъни, които сме виждали напоследък“, отбелязва той. До влизането в действие на EIP 1559, след като бъде одобрена в петък, предлагането на етер теоретично беше безкрайно, което водеше до критики, че подкрепящата криптовалутата парична политика е слаба и инфлационистка. „Сега те в действителност контролират инфлацията върху Етериум“ и „в някои случаи имаме отрицателна инфлация, така че това определено е важно“, отбелязва Търнър. Етер Етер

Етерът вече отчита невероятен ръст на цената си през последните 12 месеца наред с биткойн и други дигитални активи. Етерът е поскъпнал с около 560% миналата година, докато биткойн е нагоре с около 430%, сочат изчисления на Bloomberg. За разлика от етера биткойн има от началото си през 2009 г. фиксирано предлагане от 21 млн. монети. Тази разлика кара критиците на Етериума да твърдят, че криптовалутата не трябва да бъде гледана като сходна на биткойн дигитална валута.

Тим Бейко, старши продуктов мениджър в компанията ConsenSys, който управлява екипа, задействащ EIP 1559, сравнява настоящата свободна среда в Етериум с бензиностанция, където всяка от четирите колонки има различна цена. Занапред „ще преценяваме търсенето на мрежата и ще слагаме тази средна цена като част от самата мрежа“, обяснява той. EIP 1559 „поправя бъг в икономиката на Етериума, който съзнавахме почти от самото начало“, допълва той.

Предложението ще промени и странна функция в Етериум, от която реално никой не се възползва. Сега потребителите могат да плащат на „копач“ в Етериум да обработва трансакцията им с кредитна карта или друга криптовалута, подкопавайки ролята на етера в собствения му блокчейн, казва Бейко. EIP 1559 превръща етера в единствения начин за плащане за трансакции в мрежата.

„Тя циментира ролята на етера в екосистемата“, отбелязва Бейко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още