IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Китай ще понижи целта си за растежа до около 6% за 2020 г.

Очаква се Пекин да повиши горния праг на инфлацията от 3 на 4 на сто, като позволи покачване на фискалния дефицит до 3% през тази година

12:47 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-вероятно Китай ще понижи своята цел за икономически растеж за 2020 г. до „около 6%“, което би позволило на властите и централната банка да реагират на по-бавния растеж, поддържайки целта за удвояване на приходите през това десетилетие, смятат от Goldman Sachs. 

Представители на Комунистическата партия ще свикат Централната годишна икономическа работна конференция по-късно този месец, за да намалят целта за растеж на втората по големина икономика в света от 6-6,5% за тази година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на икономисти.

Наличието на „около“ позволява да бъде определен темп на растеж на икономиката под 6%, който все още да се разглежда като съвместим с целта, посочват още икономистите. Целите, които се поставят по време на Конференцията, обикновено остават неразкрити преди да бъдат одобрени официално от законодателната власт.

Китайската икономика нарасна с най-бавния си темп от близо три десетилетия, забавяйки се до 6% през последното тримесечие. Икономистите очакват тя да се забави допълнително до под 6 на сто през четвъртото тримесечие заради слабото вътрешно търсене и глобалната икономическа нестабилност.

Вероятно Пекин ще гледа толерантно към по-високите нива на инфлация през следващата година, повишавайки тавана до 4% от сегашните 3 на сто, смятат от Goldman Sachs.

Инфлацията в Китай се ускори до 3,8 на сто през октомври, достигайки най-високия си темп от 2012 г. Потребителските разходи в азиатската страна се очаква да нараснат с 5 на сто в началото на 2020 г., главно заради проблемите около свинското месо, предизвикани от африканската чума по свинете.

Очаква се Пекин да позволи покачване на фискалния дефицит от 2,8% до 3 на сто през тази година.

Според Goldman Sachs паричните цели вероятно ще останат непроменени.

Мерките за реформи, които очевидно са в интерес на Китай и могат също да помогнат на страната в търговските преговори, вероятно ще бъдат приложени с приоритет, като по-широкото отваряне на сектора на селското стопанство и услугите и по-голямата защита на правата на интелектуална собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още