IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското потребителско доверие със солиден ръст

След два поредни месечни спада проучването на GfK отново сочи положителни нагласи

12:19 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Потребителското доверие в Германия отново расте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потребителското доверие в Германия отново расте. Снимка: Ройтерс

Понижените потребителски цени очевидно са окуражили през април германците да пазаруват повече. Благодарение на отново по-ниската инфлация домакинствата са харчили повече пари, съобщава компанията за проучване на общественото мнение GfK в своето месечно изследване за потребителското доверие, цитирана от DPA.

Освен това по-малко германци се притесняват за работното си място. Повече са по-скоро убедени, че икономиката се намира във възход. „През април потребителското доверие очевидно се подобрява. Повечето важни индикатори отчитат значителен ръст. Това важи особено много за очакванията за икономиката и приходите“, пояснява анализаторът на GfK Ролф Бюркл. 

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за май, нараства с 0,4 пункта до 10,2 пункта. Така след два поредни месечни спада посоката отново е нагоре.

„Това значи, че оценката от предния месец се е оказала правилна – че по-слабият потребителски климат от март и април ще започне да се възстановява, ако инфлацията започне да се свива“, отчита компанията. Общата стабилност на пазара на труда остава стабилен и надежден стълб за потребителския климат и за цялата германска икономика. 

Сериозното забавяне на инфлацията до 1,6 на сто през март (след 1,9% и 2,2% през януари и февруари) води до повишение на всички отделни важни подиндекси, определени след анкета сред 2000 потребители.

„Традиционно германците реагират много чувствително на покачващи се цени“, пояснява Бюркл. „А предвид сегашната политика на нулеви лихви за мнозина темата е още по-чувствителна“.

Така например индексът за икономическите очаквания нараства рязко през април до двугодишен връх от 30,5 пункта спрямо едва 18,1 пункта месец по-рано. Това е най-високото ниво от май 2015 г.

Солиден ръст от 14,1 пункта до 57,5 пункта отчита и индексът за очакванията за доходите в бъдеще, докато индексът, който оценява желанието за бъдещи големи по размер покупки, се повишава през април до 60,2 пункта от 55,5 пункта месец по-рано, като достига най-високо ниво от май 2015 г.

Все още неясният икономически курс на новия американски президент Доналд Тръмп и стартиращите преговори на Брюксел с Великобритания за излизането ѝ от ЕС не се отразяват негативно на потребителските нагласи, отчита институтът. „В момента германците наблюдават сравнително спокойно бурните геополитически тенденции, защото имат чувството, че няма да са засегнати от тях и смятат, че икономиката на страната е ориентирана в правилната посока“, пояснява Бюркл.

Той остава оптимист и за доверието през следващите месеци. Предвид развитието в Германия и на фона на голямата вероятност за победа на проевропейския кандидат на изборите във Франция Еманюел Макрон той очаква „потребителският климат да продължи да се развива стабилно и дори да има малък тренд нагоре“. Предпостава за това обаче ще бъдат стабилност на пазара на труда и умереност на инфлацията.  


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още