IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство отчете ръст от 1,1%

На годишна база обаче индустриалната продукция регистрира спад от 2,6%

13:16 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Нивата на германското индустриално производство са се повишили през ноември, след като регистрираха спад два поредни месеца преди това. Според анализаторите това може да е знак, че най-голямата европейска икономика се намира на края на промишления си спад, информира Bloomberg.

Индустриалното производство е нараснало с 1,1%, надминавайки прогнозите за увеличение то 0,7%. Така показателят отчита най-големия си ръст за последните 18 месеца. г г

На годишна база обаче индустриалната продукция регистрира спад от 2,6% през ноември.

Данните са от особена важност за Европейската централна банка, която увеличи паричните си стимули с цел предотвратяване на забавянето във валутния блок. Ръководството на институцията ще проведе следващата си среща за определяне на лихвените проценти на 23-и януари.

През изминалата година германската индустриална продукция беше повлияна от проблеми като търговския конфликт между САЩ и Китай, несигурността около Brexit и въвеждането на технологията за производство на електрически превозни средства.

"Икономическият спад в промишлеността все още не е преодолян", заявиха от икономическото министерство в четвъртък. „Стабилизирането на постъпващите поръчки и подобрените бизнес очаквания предполагат, че състоянието на индустриалната икономика трябва да се подобри през следващите месеци“, опълват от институцията.

Въпреки че страната успя да избегне рецесията през миналата година и секторът на услугите й остава стабилен от Бундесбанк прогнозираха, че индустриалният спад ще премине и към други сектори на икономика през 2020 г. Според изчисленията на банката икономиката на страната е стагнирала през последното тримесечие на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още