IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство нараства с почти 8% през май

На годишна база обаче се наблюдава спад от 19,3%

10:44 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Dane Rhys/Bloomberg</p>

Снимка: Dane Rhys/Bloomberg

Германското индустриално производство се увеличи рязко през май, след като ограниченията срещу разпространението на пандемията от коронавирус бяха облекчени, информира MarketWatck, позовавайки се на данни от Федералната статистическа служба, публикувани във вторник.

Общата индустриална продукция - състояща се от производството в промишлеността, енергетиката и строителството – е нараснала със 7,8% на месечна база през май. На годишна база обаче общото производство е спаднало с 19,3%. г г

През април германската индустриална продукция се срина със 17,5%, което е най-големият спад от началото на статистиката от януари 1991 г. На годишна база производството e намаляло с 25% през април.

През май производството в промишлеността, без енергетиката и строителството, се е повишило с 10,3% през май. Производството на междинни стоки е отчело спад от 0,1%. Производството на потребителски стоки е нараснало с 1,4%, а това на капиталови стоки се е увеличило с 27,6%, показват данни.

Производството в автомобилния сектор се е увеличило значително през май, след като през април бе регистриран рязък спад. Въпреки това то все още е с малко под 50% по-ниско, отколкото през февруари. Производството на енергия е нараснало с 1,7%, а в строителството ръстът е от 0,5%.

Данните за индустриалното производство следват най-голямото месечно увеличение в промишлените поръчки. Стойностите, публикувани  в понеделник, показаха 10,4-процентово увеличение на индустриалните поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още