IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фабрични поръчки нараснаха за втори пореден месец през февруари

Поръчките на промишлени стоки са се увеличили с 1,2% благодарене на силно вътрешно търсене

10:31 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските фабрични поръчки нараснаха за втори пореден месец през февруари, подкрепяйки най-голямата европейска икономика в продължаващите ограничения заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Търсенето на промишлени стоки се е увеличило с 1,2%, което съответства на средната оценка в проучване на Bloomberg. Ръстовете се дължат на силно вътрешно търсене, както и на поръчки от еврозоната, особено благодарение на търсенето на инвестиционни стоки.

фабрични фабрични

Увеличението през февруари следва ревизиран надолу ръст от 0,8% през януари, посочва Ройтерс.

Вътрешните поръчки нараснаха с 4% през месеца, докато чуждестранните поръчки спаднаха с 0,5%. И все пак поръчките от други страни от еврозоната са се увеличили с 2,7%.

Данните подчертават колко устойчив е германският производствен сектор въпреки последния кръг от ограничения, като се възползва от икономическото възстановяване на други места по света. Но тъй като ресторантите, хотелите и магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, остават затворени, икономистите все още прогнозират свиването на продукцията през първото тримесечие. Предварителна оценка се очаква в края на април.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел отново обсъжда затягането на мерките в опит да се преодолее третата вълна от вируса. Броят на тежките случаи в германските интензивни отделения продължава да нараства, а темпът на ваксинациите остава бавен.

Страните от еврозоната се ангажират с увеличаване на доставките на ваксини през настоящото тримесечие, за да ускорят имунизационните кампании и да позволят премахването на ограниченията. Очакванията са икономиката на валутния блок да нарасне с около 4% тази година, подкрепен от силен отскок през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още