IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър: ЕС трябва да положи още усилия за банковия съюз

Според Олаф Шолц политиците не трябва да се фокусират върху един конкретен въпрос и трябва да са готови на компромиси

22:27 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви в четвъртък, че финансовите министри на ЕС трябва да ускорят прекъснатите разговори за банкови реформи, проект, известен също като Европейски банков съюз, но добави, че всички страни трябва да са готови на компромис.

„Това в крайна сметка е идеята да не се придържаме към един въпрос. Ако искаме да създадем банков съюз, въпросът не е само за Edis (Европейска схема за гарантиране на влоговете)“, каза Шолц по време на панелна дискусия на института в Брюгел, цитира Ройтерс.

През ноември миналата година Шолц очерта необходимите промени в еврозоната, за да бъдат завършени реформите в банковия съюз. Тогава той предложи ключова отстъпка от Германия - условна подкрепа за общоевропейска схема за защита на депозитите.

По-рано днес парламентарната група на германския канцлер Ангела Меркел подкрепи плановете, позволяващи допълнителни извънредни разходи и по-голям дефицит през следващата година.

Отчасти благодарение на правителствената програма от стимули, германската бизнес активност постигна силен отскок след срива през второто тримесечие. Правителството е предоставило повече от 1,3 трилиона евро през различните си програми. Това е най-големият стимул в Европейския съюз досега, информира Bloomberg.

Управителят на Bundesbank Йенс Вайдман заяви в четвъртък, че финансите на Германия могат да се справят с увеличаването на дълга, стига то да е временно. Централната банка изчислява, че публичният дълг като дял от брутния вътрешен продукт ще набъбне до 75% през тази година, все още доста под нивата на този показател в много от големите световни икономики.

„Фискалната политика не трябва да свиква с това положение, нито да разчита, че лихвените проценти ще останат толкова ниски в дългосрочен план“, каза Вайдман в онлайн реч. „Следователно след кризата е важно отново да се намали увеличеният коефициент на дълг“, добави той.

Финансовият министър Олаф Шолц повтори в четвъртък, че Германия трябва да се стреми да върне своите финанси в нормалното им състояние през 2022 г. след „бюджетите за борба с кризата“ за тази и за 2021 г.

„Следващата година отново ще трябва да поемем повече дългове извън обичайните граници“, каза Шолц и добави: „След това ще се опитаме да се върнем към нормална ситуация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още