IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската промишлена активност се забавя за трети пореден месец

Увеличението в сектора на услугите стигна 54,9 пункта

15:11 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската промишленост продължава да се свива и през март, разпалвайки страховете, че продължаващите търговски спорове ускоряват забавянето в най-голямата европейска икономика.

След девет поредни години на растеж германската икономика е изправена пред поредица от трудности като конфликта между САЩ и Китай от една страна, САЩ и Европейския съюз от друга и отслабването на икономическата активност в еврозоната.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите и промишлеността, които заедно представляват над две трети от икономиката, на първо четене се е понижил до 51,5 пункта през март. Това са и най-ниските му стойности от юни 2013 г. насам.

Понижението е причинено основно от най-слабата промишлена активност в страната от август 2012 г. насам. Подиндексът отбелязва спад до 44,7 пункта, оставайки за трети пореден месец под прага от 50 пункта, който разделя свиването от растежа.

В същото време увеличението в сектора на услугите се забавя до 54,9 пункта, след като достигна 55,3 пункта през февруари.

Според икономиста на Markit Крис Уилямсън противоположната тенденция при двата сегмента повдига въпроса за това колко дълго услугите биха могли да стимулират икономиката и да я предпазят от рецесия.

„Докато има растеж в сектора на услугите, може да бъде избегната по-мащабната рецесия“, посочи той.

В същото време данните показват, че компаниите в промишлеността са уволнили част от персонала си през март – за първи път от три години насам.

Според Уилямсън промишлената активност се е забавила с 1% през първото тримесечие спрямо ръст от 1,7% при услугите. Това означава, че налице е икономически ръст от 0,2% през първите три месеца на годината, посочи още той.

Германия беше „на косъм“ от рецесията през четвъртото тримесечие, като растежът изпадна в застой след тримесечие на свиване.

По-мрачните от очакваното данни за страната, както и спадащата доходност по германските държавни ценни книжа доведоха до силно поевтиняване на еврото. Към 14:15 ч. българско време цената му намалява с близо 0,7% до 1,1299 долара.

Драстичното понижение на единната валута – най-големият ѝ спад от две седмици насам, се отрази и на други валути, давайки тласък на долара.

Доходността по 10-годишните германски ценни книжа е напът да премине на отрицателна територия за първи път от октомври 2016 г. насам, като към момента се търгува при 0%, след като спадна с три базисни пункта от вчера насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още