IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация достига най-високото си равнище от 2008 г.

Потребителските цени, хармонизирани, за да бъдат сравними с данните от други европейски държави, растат с 3,4% през август

17:29 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската инфлация се ускорява до най-високото си равнище от 2008 г., тласкана нагоре от енергийния сектор и по-високите разходи, предавани към бизнеса.

Потребителските цени, хармонизирани, за да бъдат сравними с данните от други европейски държави, растат с 3,4% през август, показват предварителни данни, цитирани от Ройтерс и Bloomberg. Това е значително повече от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2% инфлация в еврозоната. По-рано през деня Испания отчете равнище от 3,3%.

За сравнение, през юли нивото беше 3,1%.

Августовските стойности са в унисон с прогнозите на Ройтерс, отбелязвайки най-високото си равнище от юли 2008 г., когато хармонизираният индекс също бе 3,4%.

Нехармонизираните стойности за август са на ниво от 3,9%, което е най-много от декември 1993 г., когато икономиката преживя бум след обединението на страната.

„Това се дължи на по-високите цени на енергията и храните, докато основната инфлация най-вероятно дори се забавя леко от 2,9% до 2,8%“, коментира анализаторът на Commerzbank Ралф Солвен.

Предварителните данни за потребителските цени не включват основната инфлация, която елиминира по-волатилните сегменти от основната кошница.

Досега политици и икономисти определяха ускорението като временно и до голяма степен фактор на еднократни ефекти. Сега обаче недостигът на суровини и проблемите по доставките карат все повече компании да увеличават цените – тенденция, която може да доведе до по-траен ценови натиск.

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още