IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия с най-висок ръст на поръчките от десет месеца

Компаниите са получили с около 4% повече поръчки през юни, отколкото през май, а икономистите очакваха по-слабо увеличение

14:02 | 05.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заради силното вътрешно търсене германската промишленост постигна през юни най-високото увеличение на поръчките от десет месеца. Компаниите са събрали с 4,1% повече поръчки в сравнение с предходния месец, както обяви Федералното министерство на икономиката в четвъртък. Това е най-голямото увеличение от август 2020 г. насам.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха ръст от 1,9%, след като поръчките спаднаха с 3,2% през май, което е най-силен спад от повече от година. „Като цяло входящите поръчки продължават възходящата си тенденция, която е налице от началото на годината след кратко прекъсване през май", посочва министерството.

Експертите прогнозират, че възходът едва ли ще продължи с този темп. „Китайската администрация налага ограничения пред кредитирането, а следкоронавирусният бум отслабва и в САЩ“, каза главният икономист на VP Bank Томас Гицел. „Ето защо поръчките ще нарастват по-бавно през следващите месеци“. 

Освен това има остър дефицит при важните предварителни продукти като микрочиповете. „Натрупаните поръчки са високи, но не могат да бъдат обработени бързо поради продължаващите затруднения при доставката на предварителни продукти и материали“, казва икономистът от Bankhaus Lampe Бастиян Хеперле. „Това означава, че производството вече не набира скорост“. Например германските производители на автомобили и техните доставчици се оплакват от най-големия недостиг на материали от 30 години насам, както установи институтът Ifo в своето проучване сред фирмите.

Вътрешните поръчки се повишиха този път с 9,6% в сравнение с предходния месец, за което по-специално допринесе силното търсене в областта на информационните технологии и оптиката, както и в други превозни средства (извън автомобилите). „Входящите поръчки се увеличиха и в така важните области на моторните превозни средства и машиностроенето", казват от министерството.

Чуждестранният бизнес, от друга страна, се е увеличил само с 0,4%. Поръчките от еврозоната са нараснали с 1,3%, докато тези от останалата част на света са намалели леко. Измерено спрямо февруари 2020 г., месец преди началото на ограниченията вследствие на пандемията от коронавируса, поръчките вече са с 11,2% по-високи. В сравнение с юни 2020 г., който беше значително повлиян от пандемията, те растат с 26,2 процента.

Въпреки затрудненията в доставките и коронаравирусната криза германската икономика сега се връща по пътя на растежа. С приключването на блокиранията брутният вътрешен продукт нарасна с 1,5% през пролетта в сравнение с предходното тримесечие, след като спадна с 2,1% в началото на годината. Икономиката може да се върне към предкризисното си ниво още през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още