IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се насочва към най-добрата си година от 2011 г.

Икономиката на страната се е разраснала повече от очакваното през третото тримесечие благодарение на износа и инвестициите

10:57 | 14.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика е нараснала повече от очакваното през третото тримесечие благодарение на износа и инвестициите, информират световните агенции, цитирайки германската статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия с отчитане на сезонните фактори е нараснал с 0,8 процента през третото тримесечие. Анализаторите очакваха растеж от 0,6 на сто. 

Статистическата служба посочва, че растежът е подпомогнат главно от износа и инвестициите в машини и оборудване, отбелязва Асошиейтед прес.

През второто тримесечие най-голямата европейска икономика нарасна с 0,6 процента, а през първото - с 0,9 на сто.

На годишна основа през третото тримесечие икономическият растеж е бил 2,3 процента, каквито бяха и прогнозите, посочва Ройтерс.

С отчитане на календарните фактори годишният растеж е бил 2,8 процента през юли-септември спрямо 2,3 процента предходното тримесечие, уточнява статистическата служба. Това е най-високата стойност на показателя от началото на 2014 година.

Данните подкрепят германския канцлер Ангела Меркел на фона на усилията на консервативния ѝ блок да състави трипартийна коалиция със "Зелените" и свободните демократи - съюз, който досега не е бил тестван на национално равнище.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ъхъ , ама само в твоята глава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Локомотива на Европа - Германия рязко е увеличил скоростта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още