IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продаде най-голямото количество 10-годишни облигации от 2014 г. насам

Доходността на ценните книжа задържа ниво от около -0,40%

15:12 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Martin Leissl/Bloomberg</p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германия увеличи продажбите си на облигации, като привлече най-голямото количество средства от тази дейност за последните около шест години.

Страната е продала 4,14 милиарда евро (4,6 милиарда щатски долара) дълг с матуритет от 10 години, въпреки че търсенето на ценните книжа намалява, информира Bloomberg.

Мениджърите на фондове не са сигурни дали доходността ще се повиши или понижи предвид рисковете от втора вълна от вируса и перспективите за икономическо възстановяване. И все пак безпрецедентните нива на купуване на активи от Европейската централна банка поддържат недостиг на ценни книжа на пазара. г г

Доходността на облигациите задържа ниво от около -0,40%, малко над депозитната ставка на ЕЦБ, след като през март се понижи до рекордно ниски нива по време на сътресенията на пазара, причинени от коронавируса.

Въпреки отрицателната доходност, търговците все още могат да спечелят при рали в период на избягване на риска. Купувачите, които държат дълга до падеж, ефективно плащат на правителството да взема заеми.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел подписа плановете за набиране на още 62,5 милиарда евро (70 милиарда долара) дълг в сряда за финансиране на най-мащабната програма от стимули в новата история на страната.

След години на фискална дисциплина, които помогнаха на Германия да намали дълга си от над 80% от брутния вътрешен продукт след финансовата криза през 2008 г. до около 60%, сега отново се предвижда той да нарасне до 77% от БВП.

Отделно Меркел ще се срещне с премиерите на 16-те провинции на Германия в сряда, за да обсъди останалите правила за социално дистанциране, както и стратегиите за тестване при подготовката за възможна втора вълна на коронавируса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още