IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете най-слабия си растеж от пет години през 2018 г.

Най-голямата икономика в ЕС се бори с охлаждането на световната икономика, търговските спорове и риска Великобритания да напусне съюза без споразумение

11:48 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика е нараснала с 1,5% през 2018 г. - най-слабият темп за последните пет години, сочат предварителните оценки на Федералната статистическа служба, съобщава Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европейския съюз се бори с охлаждането на световната икономика, търговските спорове, предивикани от политиката на САЩ „Америка на първо място" и риска Великобритания да напусне ЕС без споразумение през март.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на БВП от 1,5% през миналата година след темп на разширяване от 2,2% през 2017 г.

От Федералната статистическа служба отбелязват, че германската икономика е нараснала за девета година подред, макар че растежът е загубил инерция, допълва CNBC.

Положителен принос за растежа през миналата година има главно вътрешното търсене.

„Както крайните потребителски разходи на домакинствата (+1,0%), така и крайните потребителски разходи на правителството (+1,1%) са нараснали спрямо предходната година. Въпреки това темповете на растеж бяха значително по-бавни в сравнение с предходните три години “, се посочва в анализа

Имаше индикации, че икономиката може да се е забавила през втората половина на 2018 г. Данните за БВП, публикувани през ноември, показаха, че икономиката се е свила през третото тримесечие - с 0,2%, което е първият спад на икономиката на Германия от първото тримесечие на 2015 г. Като основна причина тогава беше посочено отслабването на износа.

Данните, публикувани миналата седмица, също показаха, че германското промишлено производство е намаляло с 1,9% на месечна база през ноември, което е под консенсусната прогноза за ръст от 0,3%.

В края на миналата година централната банка на Германия понижи прогнозите си за 2018  и 2019 г., като също така сви и очакванията за инфлация за следващата година. През 2018 г. централната банка очаква ръстът на брутния вътрешен продукт да е 1,5% при досегашни прогнози за 2%. Що се отнася до 2019 г., очакванията вече са за увеличение от 1,6% спрямо предишните прогнози за 1,9%. През 2020 г. очакванията остават без промяна на ниво от 1,6%. За 2021 г. прогнозите са за 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още