IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия намалява прогнозата за растеж през 2021 г. заради продължаващите мерки

Правителството понижи прогнозата си от 4,4% на 3%, като официално тя ще бъде обявена следващата седмица

14:52 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия намали прогнозата си за икономически растеж през тази година на 3% поради удължаване на ограниченията за справяне с коронавируса, което се очаква да тежи върху активността през първото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Правителството намалява прогнозата си от 4,4%, направена в края на октомври, твърди източник, запознат с годишния икономически доклад, който ще бъде публикуван следващата седмица. Германия обяви частична блокада, включваща затварянето на магазините за стоки, които не са от първа необходимост, в началото на ноември. Оттогава ситуацията не се подобри значително и страната удължи мерките поне до средата на февруари.

германска германска

Министърът на икономиката Петер Алтмайер ще представи последния доклад на пресконференция в следващата сряда. Най-голямата европейска икономика не е пострадала толкова, колкото някои други страни от последиците от коронавирусната криза, отчасти благодарение на щедрата държавна подкрепа.

Ръстът от 3% през следващата година, съвпадащ с прогнозата на централната банка Bundesbank, ще последва свиване от 5% през 2020 г. Повечето прогнози показват, че на икономиката ще й трябва време поне до 2022 г., за да възстанови инерцията, загубена поради пандемията.

Международният валутен фонд заяви тази седмица, че администрацията на канцлера Ангела Меркел трябва да обмисли допълнителна помощ за компаниите и да поддържа подкрепата за пазара на труда, за да се избегнат по-трайни белези. Служителите на МВФ прогнозираха „нестабилен“ и неравномерно разпределен ръст, който ще се засили едва след масовото разпространение на ваксините срещу Covid-19.

Инвеститорите изразиха доверие във възстановяването на Германия във вторник, като показателят, измерващ очакванията за следващите шест месеца, се покачи до най-високото си ниво от септември - преди втора вълна да задейства новите ограничения.

Икономиката вероятно е избегнала свиване през четвъртото тримесечие благодарение отчасти на силния производствен сектор, който не е толкова пряко засегнат от ограниченията, които удариха ресторантите и туристическия сектор.

Последните показатели обаче сочат, че дейността на частния сектор на практика е в застой през януари.

Актуализираната прогноза на Германия беше съобщена по-рано в петък от списание Der Spiegel. Говорител на икономическото министерство отказа коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още