IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската безработица достигна най-високото си ниво от 3 тримесечия

Нивото на безработица се е повишило изненадващо през периода юли-септември до 9,7%

16:40 | 16.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нивото на безработица във Франция е нараснало през третото тримесечие за пръв път от повече от две години насам, което може да засили опасенията, че френският пазар на труда не успява да реагира достатъчно позитивно на добрия подем на втората по сила икономика в еврозоната, предава Ройтерс.

Нивото на безработица се е повишило изненадващо през периода юли-септември до 9,7%, след като през второто тримесечие се понижи до 9,5% (най-ниското ниво от края на 2011-а година), показват данни на френската статистическа служба Insee. Очакванията на анализаторите бяха безработицата да се стабилизира на 6-годишното дъно от предходното тримесечие.

В същото време безработицата само в рамките на Франция (изключвайки задграничните територии) е нараснала до 9,4% от 9,2% през второто тримесечие (най-ниско ниво от началото на 2012-а година) в резултат на увеличаване на безработните французи с 62 хиляди до общо 2,7 милиона.

Безработицата сред младите французи на възраст между 15 и 24 години обаче отчита понижение през третото тримесечие до 22,4% от 23,2% през периода април-юни, но се увеличава сред активното население на възраст между 25 и 49 години и сред хората на възраст над 50 години.

Данните са удар за Еманюел Макрон, който се опитва да извърши дълбоки реформи в трудовото законодателство на страната, за да направи пазара на труда по-гъвкав. След ясно изразената победа на изборите в края на май и началото на юни, неговият рейтинг на доверие се понижи трайно през лятото, изправяйки се и пред критики от синдикатите, които го обвиняват, че плановете му ще увеличат безработицата.  

Равнище на френската безработица

Днес противниците на „либералната" политика на френския президент се мобилизираха за четвърти път, излизайки по улиците с надеждата да бъдат чути от правителството. То обаче не желае да отстъпва. Хиляди французи започнаха днес демонстрации в редица градове преди шествието в Париж днес по-късно. В цялата страна са насрочени 170 демонстрации. 

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още