IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: ЕЦБ е далече от ниво на инфлацията в „червената зона“

Налице са много солидни причини да се смята, че се наблюдава значителна преходна ситуация при инфлацията, смята главният икономист на ЕЦБ

21:50 | 07.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн отхвърли предупрежденията за ускоряване на инфлацията, като заяви, че има „много солидни доказателства“, за да се твърди, че настоящият скок няма да продължи дълго.

„За всички червената зона означава, че инфлацията е станала устойчива на ниво, което е над целта (на ЕЦБ)“, посочва Лейн пред Bloomberg. Според него това е много далеч от нивото, което се наблюдава в еврозоната в момента. 

Говорейки по време на конференция, организирана от ЕЦБ и звеното на Федералния резерв в Кливланд, Лейн подчерта, че „има солидни причини да се смята“, че голяма част от икономическата конюнктура е свързана с възобновяването на икономиката, като са налице много солидни причини да се смята, че се наблюдава значителна преходна ситуация.

Коментарите му подчертават различните перспективи за цените в рамките на Управителния съвет на ЕЦБ. Служителите на регулатора са до голяма степен съгласни, че настоящият скок при инфлацията е с временен характер, въпреки че някои от тях напоследък поставят по-голям акцент върху рисковете, като по-дълготрайните затруднения около глобалните вериги на доставка и нарастващите заплати.

Лейн посочва, че макар енергийната криза, с която се сблъсква европейската икономика, да влияе възходящо на основната инфлация, тя представлява попътен вятър за икономиката.

ецб ецб

Още в началото на април Лейн заяви, че ръстът на инфлацията се дължи на преходни фактори, подчертавайки, че ЕЦБ трябва да поддържа силната подкрепа за икономиката.

Тази година инфлацията нараства стабилно и вероятно ще надхвърли целта на ЕЦБ от близо 2% през следващите месеци заради нарастващите разходи за енергия, повишаването на данъците, потенциалния скок в потреблението на домакинствата и технически фактори, свързани с пандемичния шок.

Това доведе пазарните инфлационни очаквания до най-високо ниво от над две години. На пръв поглед това е положително за ЕЦБ, но Лейн предупреждава, че пазарите изпреварват реалната икономика и тяхната прекалено бърза корекция на цените всъщност може да застраши растежа.

Икономистите очакват ЕЦБ да започне отстъплението си от режима на пандемична криза в края на годината. Ако икономиката се нормализира и ситуацията с Covid-19 позволява, Пандемичната програма за извънредни покупки (PEPP), която беше създадена специално по време на пандемията, ще е изпълнила задачата си, подчерта от своя страна вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос миналата седмица по време на предприемачески форум в Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още