IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед Бостън: Програмата в помощ на малкия и среден бизнес е готова за действие

Програмата бе въведена в експлоатация на 1-и юли, но все още не привлича голям интерес

08:30 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Клонът на Федералния резерв на САЩ в Бостън заяви в понеделник, че т.нар. програма Main Street Lending Program вече е напълно оперативна и готова за закупуване на допустими заеми.

Програмата на стойност 600 млрд. долара, която бе отворена за регистрация на кредитори в средата на юни, има за цел да предостави лесни кредити на малки и средни предприятия, които не могат да го получат другаде, информира Ройтерс.

Main Street е една от деветте програми за спешно отпускане на кредити от страна на Фед, които вече са въведени или са в процес на изграждане и имат за цел да смекчат икономическото въздействие на вируса.

Фед насърчи регистрираните кредитори да започнат да предоставят квалифицирани заеми. Централната банка на САЩ също обяви, че възнамерява да публикува списък на регистрираните кредитори по щати.

Кредиторите все още не са отпускали заеми по програмата, чийто старт беше официално даден на 1-и юли, сочат данните, публикувани от Фед през миналата седмица.

Големи финансови институции, които работят в тясно сътрудничество с Фед, известни като първични дилъри, намалиха наполовина своите очаквания за интереса към програмата, показва проучване, публикувано миналата седмица от клона на Фед в Ню Йорк.

Не е напълно ясно защо заемите не са привлекли повече интерес. Когато Фед я предложи за първи път, централните банкери работеха спешно върху нея, след като хиляди писма се изсипваха върху тях с предложения как да я направят по-полезна и въпроси за това къде да бъдат намерени участващите кредитори.

Централната банка направи своя план в отговор на много от тези предложения, като намали минималната сума на заема, предостави програмата на разположение на по-широк кръг предприятия и представи предложение, което да я отвори за нестопански групи.

Досега 300 кредитори са се регистрирали за участие, заяви управителят на Фед Джером Пауъл през миналата седмица. Той също така посочи, че Фед е отворен за допълнителни корекции в програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още