IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в Германия се увеличиха много повече от очакваното

Първото повишение за последните три месеца е обусловено от солидното увеличение при инвестиционните и потребителските стоки

11:27 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Нарастването на фабричните поръчки в Германия се смята за един от признаците, че икономиката на еврозоната е преодоляла най-лошите си проблеми, съобщава Bloomberg.

Търсенето на германските фабрики се е повишило с 1,3% през септември. Тези данни многократно надвишават очакванията на анализаторите за ръст на поръчките от 0,1%. Първото увеличение за последните три месеца е обусловено от солидното увеличение при инвестиционните и потребителските стоки, като търсенето извън еврозоната дава силен тласък на фабричната активност. г г

Неочаквано силният скок предизвика предпазлив оптимизъм в икономическото министерство на Германия, за това че индустрия в страната стартира четвъртото тримесечие доста обещаващо.

Въпреки това нивото на поръчките остава с 5,4% по-ниско в сравнение с предходната година, което предполага, че темпът на възстановяване ще продължи да бъде слаб. Икономиката на Германия вероятно е изпаднала в техническа рецесия през последното тримесечие, а пазарът на труда там дава признаци на влошаване.

Очаква се Правителственият съвет на икономическите съветници да намали прогнозите си за икономическия растеж за тази и следващата година, когато представя на канцлера Ангела Меркел годишния си доклад по-късно днес.

Данните от днес следват доклади, показващи, че производството на еврозоната се намира на най-ниското си равнище от седем години, темпът на намаляване на заетостта се ускорява, а новите поръчки намаляват.

Европейската централна банка призовава европейските правителства да обмислят предоставяне на фискална подкрепа, с мотив, че паричните стимули сами по себе си не могат да осигурят необходимия ефект върху икономиката. Призивът за допълнителни разходи също беше включен в прощалната реч на президента Марио Драги миналата седмица, а неговата наследница Кристин Лагард вероятно ще продължи тези усилия.

Въпреки това някои правителствата не са склонни на такива действия. Администрацията на Германия посочи, че ситуацията трябва да се влоши драстично, преди да бъде предоставена значителна помощ. А Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че сегашната икономическа ситуация не изисква бърз фискален отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още