IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в еврозоната регистрира безпрецедентен спад през април

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в региона спадна до 33,4 пункта през април

12:51 | 04.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

На европейската промишленост ще ѝ отнеме много време за преодоляване на щетите, причинени от коронавируса, след като активността в сектора претърпя безпрецедентен спад през април, информира Bloomberg.

В своя месечен отчет за заводската активност IHS Markit заяв, че възстановяването от блокадите ще бъде „разочароващо бавно“. Тъй като икономиките все още няма да работят на пълна скорост за известно време, това означава, че предприятията и работните места ще останат застрашени.

Проучването на IHS Markit показа, че доверието е спаднало до рекордно ниско ниво през април, а темпът на съкращаване на работни места за отчетния период е били най-рязък от 2009 г. насам. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в еврозоната спадна до 33,4 пункта през април, достигайки най-ниското си ниво в историята на проучването. Така показателят остава под ключовото ниво от 50 пункта, разделящо свиването от разширяването. еу еу

Сред основните икономики на еврозоната измерителите също остават под линията от 50 пункта. В Германия индексът на мениджърите по поръките PMI е спаднал до 34,5 пункта. Показателят за заводската активност във Франция се e понижил до 31,5 пункта. Италианският PMI е регистрирал спад до 31,1 пункта, а активността в испанската промишленост е достигнала ниво от 30,8 пункта.  Показателите в Испания и Германия отчитат най-ниските си нива за последните  около 11 години.

Незадоволителните данни могат да накарат правителствата да  премахнат ограниченията срещу разпространението на коронавируса по-бързо от първоначално очакваното. Предизвикателството пред политиците е да се опитат да възобновят функционирането на икономиките си, без да рискуват втора вълна на заразата, което би наложило поредния кръг от рестрикции.

Ще мине известно време, преди много предприятия да заработят с пълния си капацитет, а общото ниво на икономическа активност и търсене ще остане под нормалното за известно време.

„Стъпките, необходими за запазване на здравето на служителите, означават, че дори предприятията, които са в състояние да рестартират производството си ще работят с нисък капацитет и в среда на силно намалено търсене“, казва главният икономист на IHS Markit  Крис Уилямсън. „Разходите за машини и оборудване също ще останат слаби за известно време“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Споко ве, важното е отвъд океана да ви кажат: relax, take it easy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още