IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Азия активира алармата за тревога

В много страни в региона показателят достига нива, познати от финансовата криза през 2009 г.

11:22 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фабричната активност се сви рязко в по-голямата част от Азия през март, тъй като пандемията от коронавирус парализира икономиката по целия свят, а резките спадове при експортно ориентираните страни като Япония и Южна Корея компенсираха скромния ръст в Китай, съобщава Ройтерс.

Производствените показатели се сринаха също и в Индонезия, Виетнам и Филипините. Индексът на мениджърите по поръчки PMI подчертава разширяващите се щети, причинени от пандемията, която вече е заразила над 800 000 души по света, прекъсна веригите на доставка и доведе до блокиране на градовете по целия свят.

Китайската фабрична активност се подобри малко повече от очакваното през март, след като икономиката на страната се върна към живот месец по-рано, но растежът ѝ остава слаб, подчертавайки интензивния натиск, с който се сблъсква бизнесът, тъй като вътрешното и външното търсене спада.

Докато фабриките в Китай постепенно рестартират операциите си след продължителното спиране, дейността им в Южна Корея се сви с най-бързи темпове за последните 11 години, тъй като много от нейните търговски партньори наложиха драматични мерки за ограничаване на разпространението на вируса. 

„Ако погледнете корейските данни, те са доста лоши. Вероятно ще се влошат още повече, защото Корея ще бъде частично зависима от Европа и САЩ“, сподели Роб Карнел, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в ING.

„(Политиците) трябва да приемат неизбежното, че е налице огромна глобална пандемия - в почти всяка държава в световен мащаб, и със сигурност в нашия регион има огнище, което достига до нива, които ако не се предприемат много драматични действия, ще влошат значително положението”, предупреждава Карнел.

Фабричната активност на Япония се сви с най-бързи темпове за близо 10 години през март, потвърждавайки мненията, че третата по големина икономика в света вероятно вече се намира в рецесия.

Отделно проучване на Японската централна банка (ЯЦБ) показа в сряда (1 април), че бизнес настроението се е сринало до седемгодишно дъно за трите месеца до март, тъй като огнището е засегнало сектори като производството и хотелиерството.

Китайският индекс на мениджърите по поръчки PMI нарасна до 50,1 пункта през миналия месец, повишавайки се от рекордно ниските нива от 40,3 пункта.

Индексът PMI на IHS Markit за Южна Корея падна до 44,2 пункта, достигайки своето най-ниско ниво от януари 2009 г., когато икономиката отслабна по време на световната финансова криза.

Японският PMI падна до 44,8 пункта след коригиране, от 47,8 пункта през февруари, достигайки най-ниското ниво от от април 2009 г. Управляващата коалиция призова правителството да осигури стимулиращ пакет на стойност най-малко 60 трлн. йени (553 млрд. долара), с 20 трлн. йени директни разходи.

Някои анализатори очакват брутният брутен вътрешен продукт (БВП) в света да падне с над 3% през тази година.

Политиците по целия свят, включително в Азия, обявиха масивни парични и фискални стимулиращи мерки, за да се опитат да смекчат икономическите щети от пандемията, да поддържат бизнеса с пари в брой и да запазят колкото се може повече работни места.

Но много от предприетите мерки действат само в краткосрочен план и нямат потенциал да се справят с по-дългосрочните щети върху корпоративното финансиране и банковите системи на фона на опасенията за кредитна криза.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че пандемията вече е насочила световната икономика към рецесия, като призовава страните да реагират с "много масивни" разходи, за да избегнат фалити и сериозно задлъжняване на развиващите се икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още