IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес: Китай трябва да задълбочи реформите си след коронавируса

Диверсификацията на веригите за доставки може да донесе проблеми на Поднебесната империя

13:08 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китай трябва да се реформира повече и да премахне бариерите пред чуждестранните компании, ако иска да привлече и задържи инвестициите от чужбина, от които се нуждае след пандемията на коронавирус, смятат от Европейската търговска камара, цитирани от Bloomberg.

„Китай сега е изправен пред още по-голямо предизвикателство да повиши примамливостта на своя пазар“, пише в  годишния доклад на камарата, която представлява повече от 1700 компании, осъществяващи бизнес в Китай. Поради пандемията компаниите дават приоритет на устойчивостта и диверсификацията на веригите за доставки и „това може да бъде изключително лоша новина за икономическите интереси на Китай, освен ако не се адаптира твърде към възникващата ситуация“, смятат търговските представители.

Бизнес средата се подобри през последната година, тъй като Китай продължава с въвеждането на регулаторната си реформа и отварянето си, макар и с бавни темпове, пише в доклада. Около 49% от 626 респонденти заявиха, че бизнесът в Китай е станал по-труден през последната година. В сравнение с това в проучването през 2019 г. делът на тези респонденти е 53%.

„Въпреки че все още са приветствани от европейската бизнес общност, постепенните подобрения в регулаторната среда, които бяха отбелязани през 2019 г., отново не успяха да противодейства адекватно на предизвикателствата“, се казва в доклада. „Реформите се разглеждат като още по-неубедителни в настоящата обстановка“, смятат анализаторите.

Проучването е било проведено през февруари, когато не беше ясно колко голямо ще е въздействието на коронавируса. По това време най-голямото притеснение бе забавящата се икономика.

Оттогава китайската икономика намалява драстично, свивайки се през първото тримесечие за първи път от началото на статистиката  през 1992 г. Очаква се, че икономиката на страната ще се върне към растеж през настоящия тримесечен период, но е изправена пред вътрешни и глобални рискове, тъй като продажбите на дребно все още се свиват, а глобалната рецесия вероятно ще навреди на търсенето на износа.

„Въпреки че китайската икономика отново става на крака, компаниите все още свидетелстват за понижено търсене“, се казва в доклада. „Стабилността на веригите за доставки беше нарушена, след като икономиката беше ударена от коронавируса“, пише още там.

Други основни пречки, които европейските предприятия виждат за бъдещата търговия в Китай, включват търговската война между САЩ и Китай, забавянето на световната икономика и нарастващите разходи за труд.

Постигнат е известен напредък в отварянето и реформите на пазара, но са необходими по-задълбочени и съществени реформи, за да се създаде отворена, справедлива и конкурентна среда. Очаква се държавните предприятия да продължат да получават възможности за сметка на частния сектор през 2020 г. и се очаква тази ситуация да се влоши на фона на пандемията, се казва в доклада.

Въпреки това не се забелязва сериозно прекъсване на връзките с европейските компании, като 89% респонденти не са обмисляли прехвърляне на настоящите или планираните си инвестиции в Китай към други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още