IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика започва бавното си възстановяване от коронакризата

Икономическата активност се повишава рязко в еврозоната, а показателите във Франция излизат на територията на експанзията

13:26 | 23.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката в еврозоната започва да се възстановява от рекордния си спад. Въпреки това обаче се очаква този процес да бъде продължителен.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от IHS Markit, показа подобрение в активността на секторите на промишлеността и услугите в региона, а доверието на бизнеса достига най-високото си ниво от февруари.

Докладът обобщава ситуацията за предприятията в цяла Европа, които отново отварят врати след ограниченията срещу коронавируса, но са изправени пред слабо търсене. Социалното дистанциране, тревогите на потребителите и другите смущения означават, че пълното възстановяване ще отнеме време, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в еврозоната достига 46,9 пункта през юни. Показателят за активността при услугите нараства до 47,3 пункта. Така общият PMI за региона възлиза на 47,5 пункта. еу еу

Сред най-големите икономики в региона индексът на мениджърите по поръчките PMI в Германия достига 45,8 пункта, като отделните показатели за промишлеността и услугите възлизат съответно на 44,6 пункта и 45,8 пункта. Във Франция измерителите се показват над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването, като общият PMI за активността в страната достига ниво от 51,3 пункта, а показателите за промишлеността и услугите възлизат съответно на 52,1 пункта и 50,3 пункта.

„Ние оставаме много предпазливи за силата и устойчивостта на всяко икономическо възстановяване“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Пазарът на труда остава основен източник на притеснения, особено ако в следващите месеци търсенето не се покачи рязко“, коментира той.

От Markit все още очакват икономиката на еврозоната да се свие с повече от 8% през тази година и заявиха, че инерцията във възстановяването може да избледнее след първоначалния тласък. Може да отнеме до три години регионът да си възвърне предпандемичното ниво на БВП.

Членът на ръководството на Европейската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало предложи подобно виждане за възстановяването, предупреждавайки, че ранните темпове няма да продължат.

"Ако трябваше да дам форма на възстановяването, бих казал, че е половин V, защото се изкачихме много бързо и прогнозираме, че ще продължим да се изкачваме по-леко", каза той по радиото RTL през миналата седмица.

От друга страна, британската икономическа активност се е възстановила през юни с най-бързия си темп от началото на статистиката през 1998 г. в в

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в страната се повишава до 47,6 пункта през юни. Показателят за активността в сектора на промишлеността нараства до 50,1 пункта, а PMI за сектора на услугите достига 47 пункта.

Markit прогнозира, че икономиката на Великобритания ще се свие с 11,9% през тази година и ще се възстанови само с 4,9% през 2021 година.

„Икономиката се приближава към стабилизиране, след като най-лошото от непосредственото икономическо въздействие от пандемията от COVID-19 се усети още през април“, казва Крис Уилямсън. „Дългосрочните перспективи за възстановяване остават силно несигурни“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , възстановяването започва със свиване на немската икономика със 6 % .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още