IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще преразглежда антитръстовото си законодателство

Действащите правила в тази сфера датират от 1997 г.

16:59 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Маргрете Вестагер, еврокомисар за конкуренцията / Снимка: Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер, еврокомисар за конкуренцията / Снимка: Ройтерс

Регулаторите на ЕС ще преразгледат правила, наложени преди две десетилетия, които определят дали компаниите притежават пазарната сила да предотвратяват конкуренцията или да контролират цените, като се вземат предвид глобализацията и дигитализацията, заяви в понеделник еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

Нейното съобщение беше направено на фона на критики от юристи и учени, че антимонополните закони на Европейския съюз не вървят в крак с времето, особено що се отнася до практиката на глобални онлайн компании. Действащите правила в тази сфера датират от 1997 г.

„Промените като глобализацията и дигитализацията означават, че много пазари работят по различен начин, откакто преди 22 години“, каза Вестагер на конференция на Chillin Competition.

„Значи е крайно време за преразглеждане на Известието относно определянето на пазара. Искаме да сме сигурни, че насоките, които то дава, са точни и актуални и определят ясен и последователен подход както към случаите на антитръст, така и по отношение на сливания в различни отрасли по начин, който е лесно достъпен “, добави тя.

Прегледът ще обърне внимание на географския обхват на пазарите.

Регулаторите ще проверят също какви продукти се предлагат на различните пазари и дали потребителите могат лесно да преминат от един продукт към друг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още