IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ слезе до най-ниската рейтингова скала в покупките си на корпоративен дълг

Покупките са били насочени към облигации на Telecom Italia, Generali и Telefonica, споделят пред Bloomberg запознати лица

17:08 | 08.06.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не се посвени да купи от по-рисковите ценни книжа в региона, когато започна да закупува корпоративни облигации в сряда, пише Bloomberg.

Покупките са включвали облигации на Telecom Italia SpA, споделят пред агенцията лица, запознати със случващото се, въпреки че най-голямата италианска телефонна компания има рейтинг под инвестиционния клас, присъден от две от рейтинговите агенции.

Компанията участва в индекса Euro High Yield на Bank of America Merrill Lynch, а суаповете за кредитно неизпълнение, които застраховат книжата от загуба, са част от индекса Markit iTraxx Crossover, който следи облигациите на компании най-вече с рейтинг „junk”.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги показва, че планира да окаже най-голямото си влияние в първия ден на покупки на корпоративни облигации, като хвърля мрежата си толкова широко, колкото програмата позволява.

Въпреки че ЕЦБ заяви, че ще купува корпоративни облигации с единен инвестиционен рейтинг, някои инвеститори очакваха централната банка да започне с най-високо оценените книжа на региона.

„Telecom Italia е в най-слабия спектър от обхвата на покупките на ЕЦБ. Това е добра новина за инвеститорите във високодоходен дълг, които може би са купили тези книжа, за да се възползват от ралито, което ЕЦБ създаде“, коментира Алекс Евентън от управляващото дружество Oddo Meriten Asset Management.

Инвеститорите започнаха да купуват корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг на фона на обещанията, че централната банка ще ги купи, което доведе до ръст в цените и спад на разходите за финансиране.

Средната доходност за еврооблигациите спадна до 0,98% във вторник – най-ниското ниво от над година, сочат данните от индекса на Bank of America Merrill Lynch. Облигациите с рейтинг „junk” също поскъпнаха, като средната доходност падна до 1-годишен минимум от 4,64%.

Облигациите на Telecom Italia, на които Fitch Ratings дава най-ниската си инвестиционна оценка, поскъпнаха заедно с книжата на други компании, откакто ЕЦБ обяви за пръв път през март, че ще започне да купува корпоративни облигации. Доходността по 5-годишните й еврооблигации падна до 2,3% от 4,2% през февруари, сочат данни на Bloomberg.

Moody’s дава на Telecom Italia рейтинг от Ba1, който е с една стъпка под инвестиционния клас, докато S&P Global Ratings присъжда еквивалентните ВВ+.

ЕЦБ е купила и други облигации на компании от периферията на еврозоната, измежду които 10-годишните книжа на най-големия испански мобилен оператор Telefonica SA и облигации, емитирани от най-големия италиански застраховател Assicurazioni Generali SpA, споделят още лица, запознати с процеса, но пожелали анонимност.

„Драги не се срамува да купува периферен дълг, което е положително, имайки предвид, че ЕЦБ не може да си позволи да прави голям избор, ако иска да постигне голям ефект“, коментира ръководителят в Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA Агустин Мартин. „Очакванията бяха, че ЕЦБ ще се насочи основно върху френски и германски облигации. Ето защо днешните покупки може би вещаят нещо добро за облигациите от периферията, ако тенденцията продължи.“

Таблицата показва секторите, към които ЕЦБ е насочила покупките си. Вижда се, че секторът на комуналните услуги е с най-нисък обем, а с най-висок - финансовият и енергийният.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Просто няма друг начин защото иначе се срива всичко и Фебер го каза хубаво - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Kildirim_Bei
преди 7 години
(продължение на предишния ми пост)ще ме оценят на Е, демек по-зле от дефолт, ама то кво им пука на банкерчетата?...да му мислят риск-мениджърите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Kildirim_Bei
преди 7 години
Аз ще взема да емитирам един транш 30-годишни облигации с купон 10% като физическо лице...То ЕЦБ-то имат кинти... колко ли да емитирам?!?айде, да кажем 500 000 000 евра ми се виждат като добра начална сума... за тоя купон ще се изтрепят инвеститорите да купуват...верно, рейтинговите агенции ще ме оценят на Е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Купувай, Драги, купувай ***... когато никой друг не ги иска явно има защо... а после само оциализма предоставял планова икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още