IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призова банките да задържат изплащането на дивиденти поне до януари 2021 г.

Европейският банков регулатор ще преразгледа своята позиция отново през четвъртото тримесечие

11:28 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) призова кредиторите да задържат плащанията към акционерите и да проявят умереност в определянето на бонуси на фона на коронавируса, съобщава Bloomberg. По този начин европейският банков регулатор нанесе удар на онези банки, които лобираха да възобновят бизнеса си в условията отпреди коронакризата.

ЕЦБ поиска от банките да се въздържат от изплащане на дивиденти и от обратно изкупуване на акции поне до януари, което означава увеличаване на периода с още три месеца спрямо първоначално посоченото. Кредиторите трябва „да бъдат изключително умерени по отношение на променливото възнаграждение“, се казва в изявление на ЕЦБ от вторник.

Редица банки, сред които BNP Paribas SA, лобират да възобновят изплащането на дивиденти, тъй като се стремят да подсилят падащите цени на своите акции, съобщи Bloomberg по-рано. Историческото борсово рали, регулаторните облекчения и обширните гаранции за държавни заеми увеличават печалбите на редица банки. Швейцарската UBS Group AG посочи през миналата седмица, че може да върне допълнителен капитал на акционерите си към края на годината.

ЕЦБ ЕЦБ

През март ЕЦБ поиска от банките да спрат изплащането на дивиденти поне до октомври, в опит да запазят капитала си,докато траят блокиранията, свързани с коронавируса. Въпреки че ходът беше болезнен за някои кредитори и техните инвеститори, европейският банков регулатор посочи, че това е компромис от страна на кредиторите за безпрецедентните регулаторни облекчения, които им бяха предоставени за оцеляване в кризата.

ЕЦБ заяви, че ще преразгледа отново своята позиция през четвъртото тримесечие, за да вземе предвид икономическата среда, стабилността на финансовата система и способността на банките да планират бъдещите си капиталови нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още