IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди банките в еврозоната да се готвят за трудности заради войната

Финансовите институции трябва да преоценят очакванията си, посочи председателят на надзорния орган на ЕЦБ Андреа Енрия

12:50 | 18.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е предупредила търговските банки в еврозоната да се подготвят за неравен път, осеян с трудности, тъй като войната в Украйна нанася удар върху икономиката, а рязкото покачване на лихвите прави пазарите по-волатилни. Това стана ясно от думите на Андреа Енрия, председател на надзорния орган на ЕЦБ, цитиран от Ройтерс.

Енрия заяви, че регулаторът е посъветвал банките да "преоценят" очакванията си, включително това с колко капитал ще разполагат.

"Помолихме банките да преоценят очакванията си и капиталовите си траектории на фона на новата макроикономическа картина, като вземат предвид различните сценарии", каза Енрия пред италианския ежедневник Repubblica.

В презентация, подготвена за банковия сектор в Италия, Енрия заяви, че поскъпналите енергоносители и суровини ускоряват инфлацията и забавят растежа, с което засенчват тласъка на банковите маржове от покачването на лихвите.

По думите му банките са показали устойчивост през 2021 г. и са продължили да намаляват балансите си въпреки ръста на фирмените фалити в последните три месеца на миналата година, когато противоепидемичните мерки за подкрепа бяха прекратени.

Публикуваните от европейската статистическа служба Евростат по-рано през деня данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е стабилизирала през април, но покачването на цените е останало на високи равнища, притискайки домакинствата и компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 1 година
Ако това не е една много сериозна причина да се позабавим с еврото, не знам кое е причина. Изключвам инфлацията - с тази ни инфлация въобще няма и да припарим в еврозоната. Нека видим кой как ще се спраави. Имаме шанса да преодолеем таззи криза с помощта на вал. борд и на собствените ни резерви. Лошото е че нашите шефове на БНБ като че ли винаги са били едни пасивни службогонци и заплатовземачи. Не съм чул ни едно сериозно изказване, форум, прогноза и проучване ни за влизане в еврозоната, ни за борба с инфлацията организирани от БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още