IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ прави нова крачка към въвеждането на дигиталното евро

Пандемията от коронавирус подчертава неотложността на подобряването на устойчивостта на цялостната платежна система, изтъкват от регулатора

12:08 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да експериментира с цифровата версия на еврото, като същевременно ще проведе обществена консултация като основна стъпка към въвеждането на технологията, съобщава Bloomberg.

„Нашата роля е да осигурим доверие в парите“, заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, след като регулаторът публикува проучване за ползите и недостатъците на цифровата валута. „Това означава да се уверим, че еврото е подходящо за дигиталната ера. Трябва да сме готови да издадем цифрово евро, ако възникне необходимост“, подчерта Лагард.

Консултацията ще започне на 12 октомври, като експериментът ще се проведе паралелно с това. ЕЦБ заяви, че ще реши към средата на 2021 г. дали да стартира цифровия проект, който ще започне с „фаза на разследване“. 

Криптовалутите като биткойна, макар често да са критикувани от централните банкери като една идея по-добри активи от спекулативните, все пак предизвикаха силен интерес към развитието на платежните технологии.

Дигиталната валута на централната банка би позволила на жители на страни от еврозоната да внасят директно в депозити в ЕЦБ. Това обикновено е опция само за търговските кредитори, правителствата и другите централни банки.

Това ще има своето отражение върху паричната политика и финансовата стабилност. Докладът на ЕЦБ призова да се обърне внимание на въпроса „дали цифровото евро трябва да бъде достъпно за домакинствата и фирмите пряко или непряко чрез посредници и дали количеството цифрови евро, притежавани от даден потребител, трябва да бъде ограничено.

В израз на сериозното отношение на ЕЦБ към поставянето на основите за цифровото евро, регулаторът приложи миналата седмица да запази наименованието „цифрово евро“, според уебсайта на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз. Говорител на ЕЦБ потвърди информацията.

Централните банки по цял свят експериментират с цифровите версии на валутите си, а наскоро служителите на ЕЦБ подчертаха необходимостта регулаторът да бъде в крак с технологичните тенденции. Китайската народна банка вероятно ще бъде първата голяма институция от този вид, която ще издаде цифрова версия на своята валута след приключване на напредналите търговски тестове.

Други централни банки като Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка обсъждат възможностите около цифровите валути, но не планират по-сериозни действия.

В доклада на ЕЦБ се казва, че кибер инцидентите, природните бедствия и пандемиите подчертават неотложността на подобряването на устойчивостта на цялостната платежна система.

При пандемия „социалното дистанциране може да промени навиците на потребителите относно плащанията. Потребителите дори могат да възприемат паричните средства като преносител на инфекция ”и може да станат по-малко склонни да използват пари в брой, предупреждават от ЕЦБ.

В контекста на твърденията, че са налице усилия за премахване на банкнотите и монетите, ЕЦБ заяви, че цифровото евро „ще допълва паричните средства, не и да ги заменя“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още