IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отлага прегледа на стратегията си с 6 месеца

В борбата с икономическите щети от коронавируса институцията загърби временно някои от доскорошните си приоритети

16:36 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg</p>

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка отложи стратегическия си преглед с шест месеца, тъй като ръководството на институцията се съсредоточава върху ограничаването на икономическите щети от коронавируса, гласи съобщение публикувано на сайта на институцията в четвъртък.

Голямото преосмисляне на приоритетите, което трябваше да стане отличителен белег на мандата на управителя Кристин Лагард, ще бъде завършено до средата на следващата година, или шест месеца по-късно от първоначално планираното, съобщиха от ЕЦБ в четвъртък.

„В настоящата ситуация органите за вземане на решения на ЕЦБ и националните централни банки на евросистемата съсредоточават всичките си усилия за справяне с предизвикателствата на  пандемията от коронавирус“, се казва в съобщението на институцията.

Мерките за овладяване на коронавируса парализираха икономиката на еврозоната. В тези условия ЕЦБ въведе значителни парични стимули и загърби временно някои от предишните си цели като повишаването на инфлацията и борбата с изменението на климата.

„Заради мерките, които се прилагат в Европейския съюз, включително блокадите на публичните пространства и правилата, забраняващи събирането на големи групи от хора в няколко държави от еврозоната, събитията на ЕЦБ и националните централни банки на евросистемата, първоначално планирани за първата половина на 2020 г., се отлагат за втората половина на 2020 г.“, се казва още в съобщението. Годишният форум в португалския курорт Синтра е отложен за периода между 10-и и 12-и ноември.

ЕЦБ отново призова гражданите на еврозоната да представят писмените си предложения и коментари относно стратегията за паричната политика чрез специалния онлайн портал ECB Listens Portal. Крайният срок за подаване на предложенията е удължен до края на август 2020 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още