IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай рефинансира дълг за 20 млрд. долара при 75% по-ниска лихва

Така емирството си освобождава средства, с които в последствие да погаси свои дългове и да финансира експанзията в региона

16:49 | 17.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дубай рефинансира дълг за 20 млрд. долара при 75% по-ниска лихва

Дубай рефинансира дълг на стойност 20 млрд. долара при лихва, равна на една четвърт от първоначалната, като по този начин освобождава средства, с които в последствие да погаси свои дългове и да финансира експанзията в региона.

Падежът по дълга на емирството – равен на една трета от брутния вътрешен продукт на Обединените арабски емирства (ОАЕ), настъпва тази година, пише Bloomberg.

Дубай е изплатил на централната банка задължения по облигации за 10 млрд. долара, както и заем на същата стойност, отпуснат от правителството на Абу Даби. По информация на държавната информационна агенция WAM Дубай ще плати по двете суми и фиксирана лихва в размер на 1%. Лихвеният процент е по-малък от инфлацията на ОАЕ за 2013 г., която бе 1,1%, както и половината от нивото на инфлацията, предвиждано за 2014 г. Новите дългове се възобновяват след пет години.

Дубай и държавните компании заеха повече от 110 млрд. долара за развитието на имотната инфраструктура и превръщането на едно от седемте емирства на страната в туристически център и хъб на финансовите услуги. На ОАЕ, които обявиха намерението си да похарчат 8 млрд. долара за подготовката на домакинството на World Expo през 2020 г., през 2014 г. предстои падеж на дълг за 30 млрд. долара, показват данни на Международния валутен фонд.

Ливхата от 1% е с около 50 базисни пункта по-ниска от това, което американското правителство плаща по дълг с подобен срок. Дубай първоначало зае парите от своя богат на петрол съсед – Абу Даби, и от Централната банка на ОАЕ при лихва от 4%, за да помогне на контролираните от Дубай държавни компании в трудните времена на глобалната кредитна криза.

От началото на финансовата криза разходите по заемите на Дубай се свиха. През 2009 г. емирството продаде 5-годишни ислямски облигации за 1,25 млрд. долара при доходност от 6,396%, показват данни на Bloomberg. Миналата година Дубай набра 750 млн. долара от продажбата на 10-годишни ислямски облигаци при доходност от 3,875%.

През 2013 г. икономиката на ОАЕ се разшири с 4,9% - най-бързият темп от 2007 г., когато икономическият растеж бе цели 18%.

„Сключените поразумения са част от опитите за подобряване конкурентоспособността на икономиката на ОАЕ както на регионално, така и на международно ниво, а също така отразяват и подема, на който се радва в последните няколко години местната икономика на Дубай“, се казва в официалното становище относно сделките. „Подписването на тези споразумения е в съответствие с разумната финансова политика на ОАЕ, която има за цел да подкрепя и насърчава икономическия растеж.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Я виж ти - Дубай плаща по-ниска лихва от USA? Дали дубайците са толкова добре, или американците са го закъсали? Или просто вече в света има страшно много хартийки, които собствениците им се чудят на кого да дадат назаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още