IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се насочва към най-дългата си седмична губеща серия от май 2015 г.

Индексът Bloomberg Dollar Spot Index вероятно ще запише пето поредно седмично понижение

16:26 | 27.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатският долар се насочва към петото си поредно седмично понижение. Индексът Bloomberg Dollar Spot Index вероятно ще отчете най-дългата си серия загуби от май 2015 г. Тогава показателят се понижи с 4,5% за пет седмици, след което отскочи с 2,6% в рамките на седмица. Това от своя страна пък беше най-резкият 5-дневен скок от три години и половина.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в началото на ноември миналата година доларът поскъпна. Малко след вота валутата беше подкрепена и от Федералния резерв, който повиши лихвените проценти в САЩ с 25 базисни пункта за пръв път от една година. Освен това Фед изрази намерение да ускори значително темпа на затягане на паричната политика през 2017 г. и да увеличи лихвите четири пъти с по 25 базисни пункта.

Фондовият пазар също беше подкрепен от победата на Тръмп, тъй като пазарите се надяват да бъдат спазени обещанията за повече фискални разходи, повече инвестиции в инфраструктурни проекти и по-малко данъци и регулации.

Към 15:20 часа българско време едно евро се обменя за 1,0681 долара, а курсът на йената е 115,21 йени за долар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още