IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на долара в глобалните валутни резерви се свива през третото тримесечие

Нараства делът на еврото и на японската йена

21:36 | 30.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Делът на щатския долар в световните валутни резерви, докладвани на Международния валутен фонд, се е понижил през третото тримесечие на 2016 година до най-ниско ниво за последните две години, показват данни на МВФ.

Периодът между юли и септември е третото поредно тримесечие, в което има намаляване на дела на доларовите валутни резерви, като този спад може би отразява повишения оптимизъм относно световната икономика и набиращата скорост европейска икономика, предаде БНР.

През третото тримесечие на годината щатският долар формира 63,3% от световните валутни резерви спрямо 63,8% през периода между април и юни, като това е най-ниският дял на "зелената валута" от третото тримесечие на 2014 г.

В същото време делът на еврото е нараснал до 20,3% от 20,0% през второто тримесечие, докато делът на японската йена се е увеличил до 4,5% от 4, на сто.

Трябва да се има предвид, че щатският долар поскъпна рязко спрямо останалите основни валути след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, която накара редица инвеститори и анализатори да очакват ускоряване на американската инфлация и по-агресивна политика на повишение на основните лихви на Федералния резерв през следващата година.

Оповестените в петък данни на МВФ също така показват, че общите валутни резерви в света са нараснали през третото тримесечие до 11,01 трлн. долара от 10,97 тлрн. долара през второто тримесечие.

Австралийският и канадският долар, които наскоро също бяха включени в състава на глобалните валутни резерви, разполагат през третото тримесечие с дял от около 2% от общите резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
като няма какво да пишете по добре не пишете глупости бля бля ами 4е то долара като няма влияние то коя друга валута е по силна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още